Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Španieli nechcú, aby sa z caracaskej ambasády stalo centrum aktivizmu

Leopoldo López, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Madrid vo štvrtok vyhlásil, že Lópeza, na ktorého najvyšší súd vo Venezuele vydal zatykač, odmieta úradom vydať.

Madrid 3. mája (TASR) - Španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell varoval v piatok venezuelského vplyvného opozičného predstaviteľa Leopolda Lópeza, aby madridské veľvyslanectvo v Caracase, kde sa tento týždeň uchýlil, nezmenil na "stredisko politického aktivizmu". Informovala o tom agentúra AFP.

"Španielsko nepripustí, aby sa jeho veľvyslanectvo stalo strediskom politického aktivizmu," povedal Borrell, ktorého citovala verejnoprávna stanica TVE. "Sme tiež presvedčení, že za týchto podmienok bude Venezuela rešpektovať diplomatickú imunitu," vyjadril sa pred novinármi na ceste do Libanonu. Podľa TVE zároveň dodal, že Lópezove aktivity budú na pôde ambasády regulovať.

López bol v domácom väzení za to, že v roku 2014 viedol pouličné protivládne protesty. V utorok sa nečakane objavil po boku opozičného lídra Juana Guaidóa. Oznámil, že ho "oslobodili" vojaci podporujúci Guaidóa, ktorý v ten deň vyzval ozbrojené sily, aby povstali proti venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

López ešte v utorok požiadal, aby jemu a jeho rodine poskytla útočisko čilská ambasáda vo venezuelskom hlavnom meste. Neskôr sa však rozhodol, že sa uchýli na tamojšie španielske veľvyslanectvo. Španielska vláda uviedla, že López, jeho manželka a dcéra sú v súčasnosti v rezidencii jeho veľvyslanectva "hosťami".

Madrid vo štvrtok vyhlásil, že Lópeza, na ktorého najvyšší súd vo Venezuele vydal zatykač, odmieta úradom vydať.