Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda zvažuje úpravy zákonov týkajúcich sa znásilnenia

Na archívnej fotografii španielska vlajka. Foto: TASR/AP

Hovorca španielskej vlády Íňigo Méndez de Vigo uviedol, že vláda rešpektuje nezávislosť súdov, ktoré boli, sú a vždy budú na strane obetí.

Madrid 27. apríla (TASR) - Španielska vláda zvažuje úpravy zákonov po tom, ako súd uznal piatich údajných páchateľov znásilnenia za vinných z menej závažného trestného činu pohlavného zneužitia. Rozhodnutie súdu vyvolalo protesty v celej krajine.

Aktivistky z organizácií za práva žien tvrdia, že muži, ktorých odsúdili vo štvrtok na deväť rokov väzenia, sa v skutočnosti v roku 2016 v španielskom meste Pamplona počas známeho býčieho festivalu dopustili skupinového znásilnenia, informovala v piatok agentúra AP.

Hovorca španielskej vlády Íňigo Méndez de Vigo uviedol, že vláda rešpektuje nezávislosť súdov, ktoré "boli, sú a vždy budú na strane obetí". Minister spravodlivosti Rafael Catalá podľa neho v súčasnosti konzultuje s právnymi expertmi, či sú potrebné zmeny príslušných zákonov.

V piatok tiež prokurátor na severe krajiny uviedol, že sa voči predmetnému rozhodnutiu súdu odvolá s tým, že piati muži mali byť odsúdení za znásilnenie. Verdikt súdu v severošpanielskej provincii Navarra vyvolal v Španielsku pobúrenie. Mnoho ľudí v tejto súvislosti vyzýva na úpravu zákonov a hovorí o mačizme v justícii.

Podľa španielskeho trestného zákonníka musí existovať dôkaz o násilí alebo zastrašovaní, aby sa preukázal závažnejší trestný čin. Akékoľvek zmeny zákona musí schváliť väčšina zákonodarcov v parlamente.

Päť členov skupiny s názvom "La Manada" (Gang), ako sa nazvali, uznali za vinných z menej závažného trestného činu pohlavného zneužitia, ktoré podľa španielskeho trestného zákonníka nezahŕňa násilie či zastrašovanie. Obžaloba však tvrdila, že násilie bolo použité a že 18-ročná obeť s pohlavným stykom nesúhlasila.