Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Španielska centrálna banka: Ak sa Katalánsko odtrhne, príde o euro

Foto: TASR/AP

Katalánsko so svojou metropolou Barcelona predstavuje približne 18 percent HDP Španielska.

Madrid 21. septembra (TASR) - Ak sa Katalánsko rozhodne vyhlásiť nezávislosť, bude automaticky vylúčené z Európskej únie i eurozóny, varovala dnes španielska centrálna banka.

Odtrhnutie od Španielska by tiež ekonomicky silnému Katalánsku zatvorilo dvere k financovaniu z Európskej centrálnej banky, citovala dnes tlačová agentúra guvernéra Španielskej národnej banky Luisa Maríu Lindeho.

Voliči v Katalánsku si budú v nedeľu voliť regionálny parlament a strany bojujúce za odtrhnutie Katalánska sa vyjadrili, že sa budú usilovať o jeho nezávislosť do 18 mesiacov, ak v 165-člennom regionálnom parlamente získajú väčšinu, čo predpovedá väčšina predvolebných prieskumov.

Vodcovia boja za nezávislosť trvajú na tom, že je možné nájsť cestu, aby si Katalánsko mohlo naďalej ponechať euro, a obvinili guvernéra Lindeho, že sa pokúša voličov vydesiť.

Lindeho vyjadrenie nebolo informatívne, bol to "čistý jed s cieľom vyvolať u ľudí strach", zdôraznil katalánsky prezident Artur Mas.

Predstavitelia Španielska vrátane premiéra Mariana Rajoya opakovane vylúčili akúkoľvek možnosť, že by Katalánsko získalo nezávislosť. Vyhlásili, že jeho odtrhnutie by bolo v rozpore s ústavou.

Katalánsko so svojou metropolou Barcelona predstavuje približne 18 percent HDP Španielska.