Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Španielska korunná princezná Leonor zložila prísahu

Španielska korunná princezná Leonor (vpravo) počas skladania prísahy na ústavu na svoje 18. narodeniny v Madride 31. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Slávnosť sa konala v priestoroch dolnej komory parlamentu, Kongresu poslancov, prítomní však boli členovia oboch komôr.

Madrid 31. októbra (TASR) - Španielska korunná princezná Leonor v utorok v deň svojich 18. narodenín zložila na pôde španielskeho parlamentu slávnostnú prísahu na ústavu. TASR informácie prevzala z agentúry AP a televízie RTVE.

Slávnosť sa konala v priestoroch dolnej komory parlamentu, Kongresu poslancov, prítomní však boli členovia oboch komôr.

Princezná prísahu zložila položením ruky na knihu so španielskou ústavou po príhovore predsedníčky dolnej snemovne Franciny Armengolovej. Princeznini rodičia – španielsky kráľ Filip VI. a kráľovná Letícia – stáli v blízkosti.

Táto prísaha je zahrnutá v 61. článku španielskej ústavy, ktorý obsahuje povinnosti a termíny korunných princov a princezien, píše denník ABC. Tí musia po dosiahnutí plnoletosti sľúbiť, že budú verne plniť príslušné funkcie a povinnosti voči obyvateľom krajiny i jednotlivým španielskym autonómnym spoločenstvám.

Na slávnosti sa zúčastnili aj španielsky premiér Pedro Sánchez i ďalší vládni predstavitelia. Zástupcovia ľavicových politických strán vrátane troch ministrov španielskej vlády a zákonodarcovia z regionálnych a separatistických politických strán z Baskicka, Galície a Katalánska však udalosť bojkotovali. Podporujú totiž republiku, nie monarchiu, vysvetľuje AP.

Leonor sa korunnou princeznou stala 19. júna 2014, keď na trón nastúpil jej otec Filip VI. Princezná v máji tohto roka úspešne ukončila dvojročné štúdium na strednej škole UWC Atlantic College vo Walese a v auguste začala na akadémii pozemných síl v Zaragoze trojročný vojenský výcvik.

Súčasťou ceremónie je aj vojenská prehliadka i španielska štátna hymna. Kráľ Filip VI. v priestoroch kráľovského paláca svojej dcére udelí Rad Karola III. – najvyššie civilné vyznamenanie. Neskôr sa uskutoční súkromná oslava princezniných narodenín.

Filip VI. takúto prísahu zložil 30. januára 1986, keď dovŕšil 18 rokov, pripomína ABC.