Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielska krajná ľavica chce zakotviť interrupciu ako ústavné právo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V roku 2022 Španielsko kriminalizovalo zastrašovanie alebo obťažovanie žien, ktoré chcú podstúpiť interrupciu.

Madrid 6. marca (TASR) - Španielska krajne ľavicová strana Sumar, ktorá je súčasťou koalície vedenej premiérom Pedrom Sanchézom, v stredu vyhlásila, že chce v ústave zakotviť právo na interrupciu podobne, ako to v pondelok urobilo Francúzsko. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Francúzsko a jeho ženy ukázali, že pokrok je možný a potrebný... Je čas plne garantovať práva všetkých žien," napísala v stredu strana Sumar na sociálnej sieti X.

Hovorkyňa strany Aina Vidalová na tlačovej konferencii uviedla, že je načase "pohnúť sa vpred" v tejto otázke. "Pozývame všetky politické strany, s ktorými sme o tejto otázke už rokovali, aby otvorili túto spoločenskú diskusiu," dodala.

V roku 2022 Španielsko kriminalizovalo zastrašovanie alebo obťažovanie žien, ktoré chcú podstúpiť interrupciu. V dôsledku tohto kroku hrozí protipotratovým aktivistom, ktorí sa usilujú presvedčiť ženy, aby nepodstupovali ukončenie tehotenstva, až jednoročné väzenie.

V roku 1985 krajina dekriminalizovala interrupciu v prípadoch znásilnenia, ak je plod deformovaný alebo ak pôrod fyzicky či psychicky ohrozuje matku. Rozsah zákona rozšírili v roku 2010 tak, aby umožnil interrupciu na požiadanie v prvých 14 týždňoch tehotenstva. Napriek tomuto zákonu mnohí španielski lekári vo verejnom zdravotníctve odmietajú vykonávať interrupcie.

Francúzsko sa v pondelok stalo prvou krajinou na svete, ktoré zakotvilo právo na interrupciu do ústavy.