Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Španielska ľavica sa zhoduje pri amnestiách pre katalánskych politikov

Úradujúci španielsky premiér Pedro Sánchez (uprostred). Foto: TASR/AP

Zhodu v tom, aký prístup k amnestii treba zvoliť, deklarovali na svojom stretnutí líder socialistov a úradujúci premiér Pedro Sánchez a predsedníčka strany Sumar Yolanda Díazová.

Madrid 5. októbra (TASR) - Španielski socialisti a ľavicová strana Sumar (Spojiť sa), ktorí rokujú o vytvorení novej vlády, sa zhodujú v názore na amnestiu pre katalánskych separatistov stíhaných v súvislosti s ich neúspešnou snahou o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informoval hovorca strany Sumar.

Zhodu v tom, aký prístup k amnestii treba zvoliť, deklarovali na svojom stretnutí líder socialistov a úradujúci premiér Pedro Sánchez a predsedníčka strany Sumar Yolanda Díazová, ktorá je zároveň ministerkou práce v dočasnej vláde pod vedením socialistov.

Hovorca dodal, že medzi stranou Sumar a socialistami stále existujú rozdielne názory v "sociálnych a pracovných otázkach".

"Chceme vládu, ktorá skráti pracovný čas, zvýši platy a vyrieši problém s bývaním," napísala Díazová na sociálnej sieti X.

Hovorkyňa socialistov (PSOE) Pilar Alegríaová po rokovaní konštatovala: "Ukázali sme našu schopnosť viesť dialóg a dospieť ku konsenzu". Dodala, že Sánchez a Díazová dosiahnu "jasné a transparentné" dohody.

Ich rokovanie sa konalo po tom, ako kráľ Filip VI. v utorok poveril Sáncheza, aby sa v parlamente pokúsil nájsť funkčnú väčšinu pre vytvorenie vlády.

Predchádzajúci pokus lídra konzervatívnej Ľudovej strany (PP) Alberta Núňeza Feijóa o získanie podpory v parlamente totiž nebol korunovaný úspechom.

Ak má byť Sánchez opätovne vymenovaný za premiéra, bude musieť prejsť v parlamente kľúčovým hlasovaním, v ktorom bude potrebovať podporu strany Sumar, ako aj baskických a katalánskych nacionalistických strán.

Dve hlavné katalánske separatistické strany - Spoločne za Katalánsko (JxCat) a Republikánska ľavica Katalánska (ERC) - výmenou za svoju podporu pre Sáncheza žiadajú amnestiu pre stovky katalánskych politikov a aktivistov, ktorí čelia súdnemu konaniu za svoju úlohu v neúspešnej snahe Katalánska o odtrhnutie sa od zvyšku Španielska. Šlo o politický krok, ktorý mal za následok najvážnejšiu politickú krízu v Španielsku za posledné desaťročia.

Proti amnestovaniu katalánskych separatistov ostro vystupuje nielen pravica, ale aj niektorí členovia Sánchezovej strany (PSOE).

Skupina bojujúca proti nezávislosti Katalánska organizuje v nedeľu v Barcelone protest proti amnestii a líder ľudovcov Alberto Núňez Feijóo a ďalší vrcholní predstavitelia PP sa na ňom chcú zúčastniť.