Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielska Ľudová strana podpísala dohodu so stranou Ciudadanos

Mariano Rajoy Foto: TASR/AP

Dohoda by mohla pomôcť zabrániť prípadným tretím voľbám a ukončiť osemmesačnú patovú situáciu na španielskej politickej scéne.

Madrid 28. augusta (TASR) - Španielska konzervatívna Ľudová strana (PP) dnes podpísala dohodu s menšou, propodnikateľsky zameranou stranou Ciudadanos (Občania), ktorá skončila v júnových predčasných parlamentných voľbách ako štvrtá. Dohoda by mohla pomôcť zabrániť prípadným tretím voľbám a ukončiť osemmesačnú patovú situáciu na španielskej politickej scéne, napísala tlačová agentúra AP.

Dohoda obsahuje 150 reforiem navrhnutých stranou Ciudadanos. Dohoda umožní 32 poslancom strany hlasovať na zasadnutí parlamentu, ktorý bude 31. augusta hlasovať o vyjadrení dôvery formujúcej sa vláde, za úradujúceho premiéra Mariana Rajoya.

S podporou strany Ciudadanos bude mať Rajoy 170 hlasov, stále to však nie je väčšina v 350-člennom parlamente.

Obe strany teraz vyvíjajú nátlak na socialistov (PSOE), ktorí skončili vo voľbách s 85 poslancami ako druhí, aby hlasovali za Rajoya a zabránili tomu, aby museli ísť Španieli hlasovať znova na Vianoce (25. decembra). Boli by to tretie voľby v krajine za uplynulý rok. Španielskym stranám sa nedarí zostaviť vládu už osem mesiacov.