Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia chcela vyznamenať kolegov, čo zatkli Puigdemonta

Líder katalánskych separatistov Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Krajinská vláda v Kieli s tým však nesúhlasí.

Kiel 27. apríla (TASR) - Za zadržanie vodcu katalánskych separatistov Carlesa Puigdemonta na diaľnici v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko by chcela španielska polícia svojim nemeckým kolegom udeliť vyznamenanie. Krajinská vláda v Kieli s tým však nesúhlasí, informovala v piatok agentúra DPA.

"Krajinská vláda nemá v úmysle poskytnúť španielskym úradom mená policajtov, ktorí sa podieľali na zatknutí pána Puigdemonta," povedal jej predseda Peter Höver. "Nasadení kolegovia krajinskej polície konali na základe európskeho zatýkacieho rozkazu a nerobili tak nič iné než svoju prácu," dodal.

Španielske úrady sa v tejto záležitosti predtým obrátili na nemecký spolkový úrad kriminálnej polície. Podľa španielskej polície by totiž policajti, ktorí sa podieľali na zatýkaní, mali dostať vyznamenanie za zásluhy.

Puigdemonta (55) zadržali v nedeľu 25. marca v Šlezvicku-Holštajnsku, keď sa vracal autom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády v Barcelone. Stalo sa tak na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý španielsky najvyšší súd opätovne vydal na tohto politika a jeho šiestich katalánskych kolegov zdržiavajúcich sa v zahraničí.

V súčasnosti sa Puigdemont nachádza podmienečne na slobode, pripomína DPA. Nemecká justícia musí ešte rozhodnúť, či bude na vydaný do Španielska, kde čelí obvineniam zo vzbury a sprenevery verejných finančných prostriedkov.