Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia identifikovala gang zabezpečujúci adopcie z Maroka

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Ženy mali zabezpečiť predaj najmenej 28 detí pochádzajúcich z chudobných rodín v Maroku bohatým bezdetným párom v Španielsku v rokoch 1977-85.

Melilla 8. mája (TASR) - Španielske úrady identifikovali skupinu najmenej 19 ľudí podozrivých z organizovania nelegálnych adopcií detí od chudobných žien z Maroka španielskym rodinám. Informovala o tom dnes miestna polícia.

Polícia bližšie konkretizovala len hlavných podozrivých, ktorými sú tri sestry, z ktorých dve pochádzajú zo španielskej enklávy Melilla na severnom marockom pobreží, pričom tretia žije v Maroku.

Ženy mali zabezpečiť predaj najmenej 28 detí pochádzajúcich z chudobných rodín v Maroku bohatým bezdetným párom v Španielsku v rokoch 1977-85.

Cena za jedno dieťa sa v prepočte pohybovala od 1200 do 6000 eur.

Niektoré marocké ženy sa skupine prihlásili dobrovoľne, pretože chceli pre svoje potomstvo zabezpečiť život v lepších podmienkach, pričom im skupina zabezpečila pôrod v Melille. Ďalšie deti získal gang v nemocniciach v mestách Nador a Oujda, pričom na "transakcii" spolupracovali lekári a pôrodné asistentky.

Polícia uviedla, že jednu z troch organizátoriek obchodu s deťmi vystopovala, pričom po druhej pátra. Tretia medzičasom zomrela.

Vyšetrovaním sa podarilo identifikovať aj 14 adoptovaných detí, pričom mnohé netušili, že boli adoptované.

Ako pripomína agentúra DPA, podobné skupiny organizujúce adopciu majú v Španielsku dlhú históriu. Desaťtisíce detí odobrali matkám rôzne organizované skupiny pozostávajúce z lekárov, sestier, pôrodných asistentiek, kňazov a mníšok v rokoch 1940-1990. Pôsobnosť týchto skupín sa v Španielsku rozšírila po občianskej vojne v rokoch 1936-39 a po víťazstve konzervatívneho generála Francisca Franca. Historici uvádzajú, že počas Francovho režimu bolo násilne odobraných najmenej 30.000 detí ženám, prevažne väzneným alebo ľavicovo orientovaným, s cieľom zabezpečiť im katolícku výchovu.