Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia rozbila gang, ktorý falšoval diela Banksyho

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Polícia sa domnieva, že skupina predala najmenej 25 takýchto diel vytvorených sprejom na kartóne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 8. marca (TASR) - Španielska polícia vo štvrtok oznámila, že rozbila gang, ktorý údajne falšoval diela britského pouličného umelca Banksyho a následne ich predával po celom svete za sumy do 1500 eur za kus. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V meste Zaragoza na severovýchode Španielska, kde boli falzifikáty údajne vyrobené, zadržali dvoch ľudí. Zadržané boli podľa katalánskej polície aj dve ďalšie osoby, ktoré sa údajne vyznajú vo "svete umenia" a sú podozrivé z predaja týchto falzifikátov.

Polícia sa domnieva, že skupina predala najmenej 25 takýchto diel vytvorených sprejom na kartóne. Predávala ich v špecializovaných obchodoch, barcelonských aukčných domoch, ako aj internetovým klientom v Nemecku, Škótsku, Španielsku či Spojených štátoch.

Falzifikátori tvrdili, že tieto diela vytvoril Banksy v rámci svojho projektu Dismaland, a síce akéhosi ponurého zábavného parku, respektíve dočasnej výstavy parodujúcej Disneyland, ktorá bola verejnosti prístupná v roku 2015 v anglickom prímorskom letovisku Weston-super-Mare. Diela predávali aj s certifikátmi deklarujúcimi ich údajnú pravosť.

Polícia informovala, že vyšetrovanie tohto prípadu začala minulý rok po tom, ako odhalila predaj niekoľkých falošných Banksyho diel. V decembri následne objavila v Zaragoze dielňu, kde falzifikáty vyrábali dvaja "mladí nasledovníci Banksyho" štýlu pouličného umenia, ktorí mali finančné ťažkosti. Vyšetrovanie stále pokračuje, pričom polícia nevylúčila ďalšie zatýkanie.

Streeatrový umelec Banksy, ktorého totožnosť pozná len hŕstka jeho blízkych, je celosvetovo známy svojimi satirickými pouličnými maľbami vyskytujúcimi sa často na nečakaných miestach.