Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia sa domnieva,že požiar na Tenerife urobili podpaľači

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V súvislosti s požiarom dosiaľ nehlásili ani žiadne zranenia či zničené domy.

Madrid 20. augusta (TASR) - Španielska polícia sa domnieva, že lesný požiar na ostrove Tenerife zapríčinilo podpaľačstvo. Šéf regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Fernando Clavijo v nedeľu uviedol, že podpaľač alebo podpaľači "ohrozili životy a majetok tisícov ľudí". Zároveň na vyjadril vieru v to, že sa ich čoskoro podarí dolapiť, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Požiar vypukol v stredu v horskom národnom parku okolo sopky Mount Teide - najvyššieho vrchu Španielska. Do nedeľného podvečera zdevastoval už približne 11.600 hektárov porastov, čo je značný nárast oproti odhadovaným 8400 hektárom z predošlého večera.

Podľa Clavija je však dobrou správou, že požiar je na svojej "južnej fronte" stabilný, zatiaľ čo naďalej znepokojivé je jeho rozširovanie smerom na sever. Požiar aj tak označil za jeden z najhorších, aký ostrov Tenerife postihol v posledných 40 rokoch.

Podľa odhadov tamojších úradov muselo v dôsledku požiaru opustiť svoje domovy na severe a severovýchode tohto ostrova už viac ako 12.000 ľudí. Evakuovaných tam bolo dovedna 11 rôznych lokalít.

Obľúbené turistické oblasti na Tenerife, ktorý je súčasťou súostrovia Kanárske ostrovy v Atlantickom oceáne, však zatiaľ zostali požiarom nedotknuté a dve letiská na ostrove tiež fungujú normálne.

V súvislosti s požiarom dosiaľ nehlásili ani žiadne zranenia či zničené domy. Od nedeľného rána bolo boja s plameňmi zapojených aj 23 hasiacich lietadiel, čím sa ich počet zvýšil oproti predošlému dňu o štyri. Problémy hasičom spôsobuje ťažko prístupný terén, sucho, vysoké teploty či silný a premenlivý vietor.

"Ak nám bude počasie priať, môžeme dúfať, že dostaneme požiar pod kontrolu v najbližších dňoch," povedal španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska počas svojej sobotňajšej návštevy Tenerife. Ostrov sa v pondelok chystá navštíviť aj španielsky premiér Pedro Sánchez.