Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia zatkla súrodencov podozrivých z napojenia na Islam

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters potvrdil, že brazílska polícia súrodencov sledovala istú dobu.

Madrid/Brazília 28. novembra (TASR) - Španielska polícia zadržala v meste Estepona dvoch súrodencov z Brazílie, ktorých podozrieva z napojenia na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS). TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podľa pondelkového vyhlásenia polície sa dvaja bratia zradikalizovali a na internete šírili propagandu Islamského štátu. Zároveň existujú "medzinárodné väzby" medzi bratmi a osobami zadržanými či vyšetrovanými v iných krajinách v súvislosti s "hrozbou džihádu".

Nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters potvrdil, že brazílska polícia súrodencov sledovala istú dobu. Jeden z bratov žil v Holandsku predtým, ako sa presťahoval za svojím súrodencom do mesta Estepona na juhu Španielska. V pondelok ich zadržali pre "činnosť spojenú s terorizmom", dodal citovaný zdroj.

Bratia sa už postavili pred súd a zatiaľ sú zadržiavaní vo väzbe, kým pokračuje vyšetrovanie. Španielska Civilná garda na akcii spolupracovala s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) i brazílskou policou.

Od roku 2004, kedy pri teroristických bombových útokoch zosnovaných islamistami zahynulo 191 ľudí, zadržala španielska polícia vyše 1000 údajných džihádistov vrátane 53 osôb v roku 2023.