Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu

Španielsko drogy Sinaloa policajti a novinári stoja pri časti záťahu 1,8 tony metamfetamínu v Madride. Foto: TASR-AP

Podľa slov šéfa protidrogovej polície bol Mexičan zodpovedný za príjem drog v Španielsku a ich následnú distribúciu po Európe.

Madrid 16. mája (TASR) - Španielska polícia vo štvrtok uviedla, že zhabala 1,8 tony metamfetamínu, ktorý sa mexický drogový kartel Sinaloa snažil predať v Európe. TASR o tom informuje s odvolaním na agentúru AFP.

"Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe," povedal šéf protidrogového útvaru španielskej polície Antonio Martínez Duarte.

Polícia zadržala počas razie v provincii Alicante na východe Španielska päť ľudí. "Medzi zadržanými je aj mexický občan napojený na kartel Sinaloa," dodal Martinez Duarte. Podľa jeho slov bol Mexičan zodpovedný za príjem drog v Španielsku a ich následnú distribúciu po Európe.

Ďalšími zadržanými sú traja Španieli a jeden Rumun. Polícia informovala, že pri razii zhabala päť áut, dokumenty, zbraň a hotovosť.

Kartel Sinaloa patrí medzi najstaršie, najväčšie a najnásilnejšie zločinecké skupiny v Mexiku, ktorej vplyv zostáva silný aj napriek zatknutiu jej zakladateľa Joaquína "El Chapa" Guzmána a jeho syna. Oboch vydali mexické úrady do Spojených štátov, kde sú väznení.

Španielska polícia sa domnieva, že išlo o jednorazovú operáciu a mexické kartely nemajú v Španielsku trvalé sídlo. "Tieto organizácie vyšlú dôveryhodnú osobu, ktorá vykoná operáciu v súlade s ich záujmami" a po jej skončení sa vráti domov, vysvetlil Martínez Duarte. Zhabané drogy mali byť distribuované do strednej Európy, dodal.