Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda čelí obvineniam za sporné postupy polície

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Katalánske noviny La Directa v januári informovali, že policajt Daniel Hernández mal od roku 2020 sexuálne vzťahy s viacerými členkami rôznych hnutí v Barcelone.

Barcelona 24. marca (TASR) - Španielska vláda čelí obvineniam, že policajtom povolila preniknúť do ekologických či krajne ľavicových hnutí aj pomocou intímnych vzťahov. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.

Madridská pobočka environmentálneho hnutia Extinction Rebellion minulý týždeň uviedla, že jedna z policajtiek sa k nim dostala vďaka sexuálnemu vzťahu najmenej s jedným členom hnutia.

Katalánske noviny La Directa v januári informovali, že policajt Daniel Hernández mal od roku 2020 sexuálne vzťahy s viacerými členkami rôznych hnutí v Barcelone. Šesť žien preto voči Hernándezovi podalo trestné oznámenie za sexuálne zneužívanie. Tvrdia, že súhlas od nich získal pomocou klamstva.

Mireia Salazarová, jedna z týchto žien uviedla, že cieľom oznámení je zistiť, kam až siahajú tieto praktiky. Podľa jej slov nemajú právne odôvodnenie. Hernándezov prípad vyvolal pobúrenie najmä v regióne Katalánsko.

Poslanec španielskeho parlamentu Gabriel Rufián z Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) sa vo februári španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v súvislosti s týmito obvineniami spýtal na morálne a etické hranice tohto postupu.

"Nie je to len ohrozenie politických a ideologických slobôd, ale aj sexuálnych slobôd," povedal.

Vládnu koalíciu tvorí Sánchezova španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) s ľavicovou stranou Podemos, na zisk nadpolovičnej väčšiny v parlamente však potrebuje spoluprácu ďalších strán vrátane ERC. Koaličná Podemos tieto obvinenia označila za násilie voči ženám.

Španielske ministerstvo vnútra a polícia na žiadosti AFP o vyjadrenie bezprostredne nereagovali. Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska však nedávno obvinenia z nezákonného konania označil za klamstvo.

Španielska vláda minulý rok uviedla, že odpočúvala mobilné telefóny 18 katalánskych politikov pomocou izraelského špionážneho softvéru Pegasus.