Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda predložila návrh na boj proti obchodovaniu s ľuďmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielske ministerstvo vnútra oznámilo, že miestna polícia minulý rok oslobodila viac ako 1000 obetí prípadov vykorisťovania.

Barcelona 30. novembra (TASR) - Španielska vláda v utorok predložila návrh zákona, ktorého cieľom je poskytnúť lepšiu ochranu ekonomicky zraniteľným migrantom pred tým, aby sa nestali obeťami obchodovania s ľuďmi.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Zákon bol navrhnutý s cieľom pomôcť obetiam rôznych druhov obchodovania - od sexuálneho vykorisťovania a nútenej práce až po nelegálny predaj ľudských orgánov, nedobrovoľné manželstvá a iné kriminálne činy, uviedla španielska ministerka spravodlivosti Pilar Llopová.

Hneď ako súd potvrdí postavenie osoby ako potenciálnej obete, táto osoba dostane osobnú a bezplatnú právnu pomoc spolu s možnosťou vyhľadať pomoc v súvislosti s ubytovaním. Na základe zákona by sa tiež vytvoril nový úrad venovaný obetiam obchodovania s ľuďmi.

Španielske ministerstvo vnútra oznámilo, že miestna polícia minulý rok oslobodila viac ako 1000 obetí prípadov vykorisťovania. Väčšinu obetí sexuálneho vykorisťovania tvorili ženy z Kolumbie, Paraguaja, Rumunska a Venezuely.

Cieľom predmetného zákona je okrem iného znížiť strach z represálií a zmierniť obavy z toho, že migranti v Španielsku, ktorí nemajú povolenie na pobyt, môžu čeliť problémom zo strany imigračných úradov.

Ľavicová strana Môžeme (Podemos), ktorá je koaličným partnerom Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza, zmienený návrh zákona kritizovala. Chce, aby povolenie na legálny pobyt a prácu v Španielsku dostali všetky potenciálne obete obchodovania s ľuďmi.

Llopová pripustila, že návrh - kým o ňom španielsky parlament bude hlasovať - pravdepodobne prejde úpravami.