Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda vyzýva OSN, aby opravila správu o Katalánsku

Tisíce Kataláncov, ktorí odmietajú nezávislosť od Španielska, zišli sa v nedeľu v Barcelone, aby žiadali vznik autonómneho regiónu Tabarnia Foto: TASR/AP

V správe podľa Madridu totiž došlo aj ku konfliktu záujmov, keďže dvaja z piatich členov majú väzby na britského právneho zástupcu súdne stíhaných katalánskych separatistov Bena Emmersona.

Madrid 31. mája (TASR) – Španielska vláda vyzvala v piatok Organizáciu Spojených národov, aby "opravila" chyby i závery správy, ktorou tento týždeň jej expertná pracovná skupina Madrid požiadala, aby prepustil z predbežnej väzby troch katalánskych separatistov obvinených z organizácie referenda o nezávislosti v októbri 2017. S odvolaním sa na vyjadrenie hovorkyne španielskej úradníckej vlády Isabel Celaáovej o tom informovali agentúry AP a Reuters.

Celaáová v piatok na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády uviedla, že v zmienenom stanovisku pracovnej skupiny OSN venujúcej sa problematike tzv. svojvoľného zadržiavania boli "chyby" a tiež skreslené informácie či vynechané súvislosti. Dodala, že španielsky veľvyslanec pri OSN už požiadal o opravu záverov v stanovisku skupiny.

V správe podľa Madridu totiž došlo aj ku konfliktu záujmov, keďže dvaja z piatich členov majú väzby na britského právneho zástupcu súdne stíhaných katalánskych separatistov Bena Emmersona.

Pracovná skupina OSN venujúca sa problematike tzv. svojvoľného zadržiavania je zložená z piatich nezávislých a neplatených expertov, ktorých na tieto posty vyberá Rada OSN pre ľudské práva. Jej stanoviská si kladú za cieľ vyvíjať tlak na príslušné vlády, ktoré ich však často ignorujú, píše AP.

V stanovisku, o ktorom v stredu informovala agentúra AP, skupina tvrdila, že bývalý podpredseda regionálnej katalánskej vlády Oriol Junqueras, politik Jordi Sánchez a aktivista Jordi Cuixart boli svojvoľne zadržaní a došlo k porušeniu ich ľudských práv, pričom Madrid požiadala o ich prepustenie.

Trojica Kataláncov patrí k skupine 12 katalánskych separatistov, ktorých aktuálne súdi španielsky najvyšší súd. Súdny proces s nimi sa začal v Madride 12. februára a skončiť sa má 11. júna.

Deviati väznení separatisti sú obžalovaní zo vzbury, ktorej sa mali dopustiť zorganizovaním nezákonného referenda o nezávislosti v októbri 2017 a následným vyhlásením Katalánskej republiky. V prípade uznania za vinných im hrozí odňatie slobody v trvaní až do 25 rokov. Ďalšie tri osoby sú obvinené z občianskej neposlušnosti a sprenevery verejných prostriedkov.