Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Listové bomby zaslané ambasádam v Španielsku boli vyrobené po domácky

Policajti hliadkujú pred ukrajinským veľvyslanectvom v Madride 30. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, ktorá bola vo štvrtok na návšteve ukrajinského prístavného mesta Odesa, ubezpečila, že listové bomby neodradia jej krajinu od podpory Ukrajiny.

Madrid 2. decembra (TASR) - Listové bomby, ktoré boli v uplynulých dňoch zaslané vysokopostaveným španielskym predstaviteľom a veľvyslanectvám Ukrajiny a USA v Madride, boli po domácky vyrobené. Uviedli to španielske médiá s odvolaním na zdroje z oblasti polície. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Predmetné zásielky obsahovali len malé množstvo výbušniny a malé kovové pelety, ktoré po otvorení vytvorili namiesto väčšej explózie iba záblesk plameňa, napísali španielsky denník El País a štátna televízia RTVE.

Listové bomby boli v uplynulých dňoch doručené na americké i ukrajinské veľvyslanectvá v Madride, španielske ministerstvo obrany, do zbrojárskej firmy v meste Zaragoza na severe Španielska a tiež na leteckú základňu Torrejón de Ardoz, kde sa nachádza sídlo Európskeho družicového strediska (EU SatCen) a odkiaľ sa odosielajú zbrane pre ukrajinskú armádu. Minulý týždeň dostal takúto zásielku aj španielsky premiér Pedro Sánchez.

Podozrivá zásielka adresovaná ukrajinskému veľvyslancovi Serhijovi Pohoreľcevovi v stredu vybuchla a ľahko zranila pracovníka strážnej služby pred budovou ukrajinskej ambasády. Španielsky najvyšší súd už tento prípad vyšetruje pre podozrenie zo spáchania teroristického činu. K zaslaniu listových bômb sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, ktorá bola vo štvrtok na návšteve ukrajinského prístavného mesta Odesa, ubezpečila, že listové bomby neodradia jej krajinu od podpory Ukrajiny.