Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Španielske úrady povolili lodi Armonia vyplávať po vylodení osôb

Cestujúci sú fotografovaní na výletnej lodi MSC Armony, kotviacej v prístave Barcelona, ​​Španielsko, v stredu 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Pri pokuse vystúpiť z lode úrady zistili, že schengenské víza sú falošné, a neumožnili im opustiť plavidlo.

Madrid 5. apríla (TASR) - Španielske úrady vo štvrtok povolili pokračovať v plavbe výletnej lodi Armonia. V utorok ju zablokovali v barcelonskom prístave pre falošné víza niekoľkých desiatok pasažierov, informuje TASR podľa agentúry DPA a stanice CNN.

Na palube bolo 69 občanov Bolívie, vrátane rodín s deťmi, ktorí nastúpili na loď v Brazílii a Barcelona mala byť ich cieľovou destináciou. Pri pokuse vystúpiť z lode však úrady zistili, že ich schengenské víza sú falošné, a neumožnili im opustiť plavidlo.

Tieto osoby na základe dohody so spoločnosťou MSC Cruises, ktorá loď prevádzkuje, ju opustili vo štvrtok, aby mohla pokračovať v plavbe do Talianska. Bolívijčanov umiestnili do tranzitnej zóny v barcelonskom prístave a neumožnili im vstúpiť na územie Španielska. Bude im umožnené uskutočniť potrebné kroky ako napríklad požiadať o azyl, píše CNN.

Ich príbuzní pre španielske médiá uviedli, že sa stali obeťou podvodu. Istá latinskoamerická agentúra im údajne ponúkla víza online za 10.000 dolárov (9300 eur) na osobu. Príbuzní tiež uviedli, že agentúra po vyplávaní lode z Brazílie zrušila cestujúcim sľúbené spiatočné letenky.

Španielska polícia podľa svojich vyjadrení nevylučuje ani možnosť, že Bolívijčania sa nezákonne chceli dostať do Španielska a použili falošné dokumenty.