Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Španielski leteckí dispečeri chystajú v júni štrajky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štrajky sa uskutočnia v dňoch 8., 10., 12. a 14. júna.

Madrid 27. mája (TASR) - Španielski leteckí dispečeri oznámili, že v júni chystajú počas štyroch dní niekoľkohodinové štrajky. Dôvodom sú pokuty, ktoré udelil prevádzkovateľ letísk spoločnosť AENA dispečerom za štrajk v roku 2010. Protestná akcia však môže zasiahnuť turistický priemysel, ktorý patrí medzi kľúčové odvetvia hospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorkyňa odborového zväzu, ktorý zastupuje leteckých dispečerov, dnes oznámila, že štrajky sa uskutočnia v dňoch 8., 10., 12. a 14. júna, a to vždy dve hodiny ráno a dve hodiny popoludní na letiskách po celej krajine. V júni sa však v Španielsku už naplno rozbieha turistická sezóna.

Španielska ekonomika pritom len vlani prekonala recesiu a po piatich rokoch poklesu, prípadne stagnácie, začala znova rásť. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa minulý rok zvýšil o 1,4 %. Minister hospodárstva Luis de Guindos očakáva, že tempo jeho rastu sa zrýchli a tento rok by mohlo dosiahnuť až 3,5 %, aj keď oficiálna vládna prognóza zatiaľ počíta s jeho zvýšením o 2,9 %.