Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Španielski poslanci opäť neschválili Feijóoa za nového premiéra

Líder španielskej ľudovej strany Alberto Núňez Feijóo v dolnej komore španielskeho parlamentu v španielskom Madride v piatok 29. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Alberto Núňez Feijóo neuspel ani v prvom hlasovaní v stredu, keď potreboval absolútnu väčšinu - najmenej 176 poslancov z 350 člennej dolnej komory parlamentu. Získal však len 172, pripomína RTVE.

Madrid 29. septembra (TASR) - Líder španielskych opozičných konzervatívcov Alberto Núňez Feijóo v piatok ani na druhý pokus nezískal dostatočnú podporu poslancov, ktorá by mu umožnila stať sa novým premiérom. Zahlasovalo zaňho 172 poslancov, proti bolo 177. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky televízie RTVE.

Líder Ľudovej strany (PP) potreboval podporu jednoduchej väčšiny - čo predstavuje viac hlasov za než proti, pripomína RTVE. Pôvodne získať 173 hlasov, ale jeden z nich napokon anulovali ako neplatný.

Feijóo neuspel ani v prvom hlasovaní v stredu, keď potreboval absolútnu väčšinu - najmenej 176 poslancov z 350 člennej dolnej komory parlamentu. Získal však len 172, pripomína RTVE.

Okrem 137 poslancov svojej Ľudovej strany (PP) ho vtedy podporilo aj 33 poslancov krajne pravicovej strany VOX a po jednom hlase získal od dvoch regionálnych strán (UPN a CCA).

PP v júlových parlamentných voľbách zvíťazila pred Španielskou socialistickou robotníckou stranou (PSOE) doterajšieho predsedu vlády Sáncheza. Ani jedna strana však nezískala dostatočnú podporu ostatných strán na vytvorenie väčšiny schopnej vládnuť a kráľ Filip VI. sa preto rozhodol, že vládu sa ako prvý pokúsi zostaviť víťaz volieb.

V prípade neúspechu kráľ zvolá nové rokovania so zástupcami politických strán, ktoré sa v júlových voľbách dostali do parlamentu, píše RTVE. V takom prípade by sa k moci mohol opäť dostať Sánchez v prípade, ak sa mu podarí získať podporu menších strán, konštatuje AP.

Tento 51-ročný rodák z Madridu je premiérom od júna 2018. Podarilo sa mu zaviesť opatrenia v oblasti práv žien či klimatickej zmeny. Júlové predčasné voľby zvolal po tom, ako jeho strana utrpela porážku regionálnych a komunálnych voľbách výraznú porážku.

V prípade, že sa vládu nepodarí vytvoriť do 27. novembra, uskutočnia sa 14. januára ďalšie parlamentné voľby.