Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Španielski socialisti a krajná ľavica sa dohodli na vytvorení vlády

Pedro Sánchez zo strany PSOE Foto: TASR/AP

Obe strany deklarovali, že ich dohoda je vypracovaná na štvorročné legislatívne obdobie.

Madrid 24. októbra (TASR) - Španielska Socialistická strana a robotnícka strana (PSOE) a krajne ľavicová Sumar (Spojiť sa) v utorok oznámili, že dosiahli dohodu o vytvorení koaličnej vlády. Ide o kľúčový krok, ktorý môže viesť k opätovnému dosadeniu úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza do funkcie predsedu vlády.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá podotkla, že podpora strany Sumar je síce pre PSOE kľúčová, ale nie dostatočná na to, aby bolo isté, že dolná komora parlamentu Sáncheza odobrí a vysloví mu dôveru. Sánchez totiž stále potrebuje podporu menších regionálnych strán vrátane proseparatistickej strany Spoločne za Katalánsko (JxCat).

Dohoda medzi PSOE a Sumar zahŕňa návrh na skrátenie dĺžky pracovného času bez zníženia platov, opatrenia na podporu bývania a akčný plán proti nezamestnanosti mladých ľudí.

Obe strany deklarovali, že ich dohoda je vypracovaná na štvorročné legislatívne obdobie. Ich zámerom je dosiahnuť, aby Španielsko pokračovalo v raste udržateľným spôsobom a s kvalitnou zamestnanosťou, rozvíjalo politiky založené na sociálnej a klimatickej spravodlivosti a zároveň posilňovalo práva a slobody vrátane tých, ktoré sa podarilo vydobyť pre ženy.

Sánchez, ktorý je v premiérskej funkcii od roku 2018, a predsedníčka strany Sumar, úradujúca ministerka práce Yolanda Díazová, oficiálne ratifikujú dohodu v utorok v Madride.

Španielsko je v politickom vákuu od júlových parlamentných volieb, ktoré vyhrala konzervatívna Ľudová strana (PP), ale bez dostatočnej podpory v parlamente na zostavenie vlády. Predseda PP Alberto Núňez Feijóo v septembri v parlamente prehral hlasovanie o tom, či sa stane premiérom.

Dátum hlasovania poslancov o Sánchezovej kandidatúre nateraz nebol stanovený.

Ak žiadny kandidát na predsedu vlády nezíska do 27. novembra v parlamente na svoju podporu väčšinu poslaneckých hlasov, na január budú vypísané opakované voľby.

Výmenou za podporu Sánchezovej požaduje JxCat amnestiu pre stovky politikov a aktivistov, ktorí čelia súdnemu konaniu v súvislosti so svojou úlohou v neúspešnom pokuse o odtrhnutie Katalánska v roku 2017, ktorý vyvolal v Španielsku najhoršiu politickú krízu za posledné desaťročia.

Navrhovaná amnestia rozhnevala pravicu i časť Sánchezovej strany. Obe tieto skupiny zhodne tvrdia, že amnestia by bola ohrozením právneho štátu v Španielsku.