Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielski socialisti chcú zosadiť Rajoyovu vládu

Španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: TASR/AP

Rajoya na odstúpenie vyzvali všetky opozičné strany po tom, ako súd v súvislosti s korupčným škandálom rozhodol, že vládnuca Ľudová strana Mariana Rajoya profitovala z korupčnej schémy.

Madrid 28. mája (TASR) - Poslanci španielskeho parlamentu sa vo štvrtok alebo v piatok zídu na mimoriadnej schôdzi, na ktorej budú hlasovať o vyslovení nedôvery premiérovi Marianovi Rajoyovi.

Podľa agentúry AP o tom informovala hovorkyňa opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) s tým, že na konaní schôdze sa dohodla predsedníčka španielskeho Národného kongresu (parlamentu) Ana Pastorová s lídrom PSOE Pedrom Sánchezom, ktorý je považovaný za Rajoyovho možného nástupcu.

Rajoya na odstúpenie z premiérskej funkcie vyzvali všetky opozičné strany po tom, ako súd v súvislosti s rozsiahlym korupčným škandálom rozhodol, že vládnuca Ľudová strana (PP) Mariana Rajoya profitovala z korupčnej schémy a nariadil jej zaplatiť pokutu vo výške 245.000 eur.

AP uviedla, že Sánchez musí ešte získať dostatočnú podporu pre vyslovenie nedôvery Rajoyovi. Propodnikateľská centristická strana Občania (Ciudadanos) odmietla Sáncheza podporiť a snaží sa o vypísanie predčasných volieb.

V rozhovore pre pondelkové vydanie denníka El Mundo vyjadril predseda Občanov Albert Rivera presvedčenie, že osud tímu vedeného Rajoyom je súdnym rozhodnutím spečatený. Rivera vyhlásil, že "jediným demokratickým a dôstojným východiskom je dať slovo španielskemu ľudu, aby si mohol vybrať novú vládu a nový parlament".

V dlhoročnej kauze známej ako Operación Gürtel bolo odsúdených 29 z 37 obvinených.

Korupčný škandál, ktorý je považovaný za jeden z najväčších v histórii demokratického Španielska, na verejnosť prvýkrát prenikol v roku 2009. Týka sa podplácania politikov z vládnucej PP španielskymi podnikateľmi, ktorí sa vďaka úplatkom dostávali k lukratívnym verejným objednávkam.