Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielski socialisti nebudú blokovať vznik menšinovej vlády ľudovcov

Foto: TASR/AP

Členovia federálneho výboru PSOE oznámili po svojom dnešnom stretnutí, že sa pri hlasovaní o vyjadrení dôvery v parlamente zdržia hlasovania proti úradujúcemu premiérovi Marianovi Rajoyovi

Madrid 23. októbra (TASR) - Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) sa rozhodla prestať blokovať vznik menšinovej vlády konzervatívnej Ľudovej strany (PP) a ukončiť tak takmer 10-mesačnú patovú situáciu v krajine. Členovia federálneho výboru PSOE oznámili po svojom dnešnom stretnutí, že sa pri hlasovaní o vyjadrení dôvery v parlamente zdržia hlasovania proti úradujúcemu premiérovi Marianovi Rajoyovi, informovala tlačová agentúra AP.

Výbor hlasoval 139 hlasmi ku 96 v prospech zdržania sa hlasovania. Týmto rozhodnutím zabráni konaniu tretích volieb.

Po dvoch nerozhodných voľbách od decembra vedie Rajoy dočasnú vládu. Jeho PP síce vyhrala obidvoje voľby, ale nezískala dostatok poslaneckých kresiel na to, aby mala v parlamente väčšinu.

Španielsko viedli po desaťročia alebo ľudovci alebo socialisti a nikdy nemalo koaličnú vláda, dodala AP.

Na začiatku októbra rezignoval líder PSOE Pedro Sánchez, ktorého federálny výbor strany prehlasoval ohľadom podpory zostavenia vládnucej koalície vedenej konzervatívcami. Sánchez bol zásadne proti tomuto kroku a deväť mesiacov bránil vytvoreniu novej Rajoyovej vlády. I preto čelil rastúcej kritike z radov straníckych kolegov, ktorá súvisí s viacerými volebnými neúspechmi PSOE.

Ak by Španielsko ani po dvoch parlamentných voľbách nemalo do konca októbra novú vládu, uskutočnili by sa v krajine už tretie parlamentné voľby v priebehu jediného roka.