Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ďalší väznení katalánski separatisti sa pridajú k hladovke

Demonštrácia na podporu katalánskych politikov - archívne foto Foto: TASR/AP

Jordi Sanchéz a Joauquim Turull už od soboty neprijímajú potravu na protest proti blokáde ich odvolaní zo strany Európskeho súdu.

Barcelona 3. decembra (TASR) - Ďalší dvaja väznení katalánski separatistickí politici v pondelok vyhlásili, že sa pridajú k protestnej hladovke svojich dvoch kolegov, informovala agentúra AFP.

Jordi Sanchéz a Joauquim Turull už od soboty neprijímajú potravu na protest proti blokáde ich odvolaní zo strany Európskeho súdu.

Josep Rull i Andreu, ktorý mal v minulosti v rámci autonómneho regiónu Katalánsko na starosti infraštruktúru, a bývalý katalánsky minister vnútra Joaquim Forn sa k nim podľa webového portálu El Periódico de Catalunya pridajú v pondelok od polnoci.

Hladovka je podľa ich slov jediná alternatíva, ktorou môžu vo väzení poukázať na potláčanie a porušovanie ich základných práv.

Bývalý hovorca katalánskej vlády Turull a predseda hnutia Katalánske národné zhromaždenie Sánchez (ANC) začali v sobotu vo väznici Lledoners, ležiacej asi 70 kilometrov severne od Barcelony, hladovku. Protestujú proti systematickej blokáde ich odvolaní proti väzbe - adresovaných Európskemu súdu pre ľudské práva - zo strany španielskeho ústavného súdu.

Španielska vláda v reakcii na hladovku uviedla, že s katalánskymi politikmi sa vo väzbe zaobchádza rovnako ako so všetkými ostatnými občanmi a budú mať spravodlivý proces.

Podľa pravidiel Európskeho súdu musí človek vyčerpať všetky možnosti na odvolanie sa v domácej krajine predtým, ako sa obráti na súd sídliaci v Štrasburgu vo Francúzsku.

Skupina 18 katalánskych separatistov čaká na súdny proces v súvislosti s organizovaním nezákonného referenda o nezávislosti z 1. októbra 2017 a následného vyhlásenia Katalánskej republiky, ktorý by sa mal začať v januári 2019. Obvinení sú zo vzbury, občianskej neposlušnosti a zneužitia verejných prostriedkov. V prípade uznania za vinných im hrozí odňatie slobody v trvaní až do 25 rokov.