Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Expremiér Rajoy sa vrátil do svojho pôvodného zamestnania

Španielsky expremiér Mariano Rajoy, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rajoy svoje zamestnanie na katastrálnom úrade zanechal pred 28 rokmi, keď sa začal profesionálne venovať politike.

Madrid 20. júna (TASR) - Bývalý španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorého zosadili z funkcie začiatkom júna, sa po dlhých rokoch strávených v politike vrátil k svojmu pôvodnému úradníckemu zamestnaniu.

Rajoy (63) od stredy pokračuje vo svojej niekdajšej práci na katastrálnom úrade v meste Santa Pola v provincii Alicante na juhovýchode Španielska, informuje agentúra DPA.

"Dlho som túto prácu nerobil, ale nie som nervózny," povedal Rajoy novinárom v Sante Pole. Dav zhromaždených občanov na neho volal "Premiér, premiér!".

Rajoy svoje zamestnanie na katastrálnom úrade zanechal pred 28 rokmi, keď sa začal profesionálne venovať politike.

Jedného z najdlhšie slúžiacich ministerských predsedov Európy, zosadili začiatkom júna po tom, ako neuspel pri hlasovaní o vyslovení dôvery v parlamente. Podnet na hlasovanie podali socialisti v súvislosti s korupčnou kauzou, ktorá poškodila jeho stranu. Na čele španielskej vlády ho nahradil líder dovtedy opozičných socialistov Pedro Sánchez.

Niekoľko dní po historicky prvom vyslovení nedôvery vláde v demokratickom Španielsku Rajoy oznámil aj odchod z čela Ľudovej strany a neskôr sa vzdal aj poslaneckého mandátu. Predsedom Ľudovej strany bol od októbra 2004, post premiéra zastával od roku 2011.

Na otázku novinárov, akú radu by dal svojmu nástupcovi na čele Ľudovej strany, Rajoy odpovedal: "Žiadnu. Život ide ďalej a PP je skvelá strana."

Svoj prvý pracovný deň v úrade Rajoy strávil vo svojej kancelárii a nemusel osobne vybavovať žiadnu stránku, dodal španielsky denník El País.