Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda pripravuje obmedzenie možnosti interrupcií

Španielsky premiér Mariano Rajoy Foto: TASR/AP

Proti návrhu zákona protestuje väčšina opozičných, najmä ľavicových strán i mimovládnych organizácií.

Madrid 20. decembra (TASR) - Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes oznámil, že jeho vláda sa čoskoro pokúsi zmeniť zákon o potratoch, ktorý v súčasnosti umožňuje uskutočniť umelé prerušenie tehotenstva bez obmedzení do 14. týždňa.

Návrh z dielne vlády centristicko-pravicového premiéra chce obmedziť umelé prerušenie tehotenstva len na mimoriadne okolnosti, keď je napríklad matka ohrozená na živote.

Rajoy dnes podľa agentúry AP na rokovaní v Bruseli novinárom povedal, že novelizácia zákona súvisí s volebným sľubom obnoviť obmedzenia na interrupcie len na mimoriadne okolnosti, ako to bolo pri pôvodnom zavedení zákona v roku 1985.

Návrh zákona sa v súčasnosti nachádza v štádiu prerokovávania vo vláde a počíta s tým, že sa interrupcie budú môcť uskutočniť v prípade doložiteľného znásilnenia ženy, alebo v prípade, že tehotenstvo je vysoko rizikové. Niektoré prípady deformácie plodu môžu byť tiež dôvodom na umelé prerušenie tehotenstva.

Proti návrhu zákona protestuje väčšina opozičných, najmä ľavicových strán i mimovládnych organizácií zaoberajúcich sa právami žien, pripomína AP.