Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánskeho vodcu prišli na súd podporiť tisíce ľudí

Na snímke príchod katalánskeho prezidenta Artura Masa na súdne pojednávanie v Barcelone 15. októbra 2015. Foto:

Katalánsky prezident Artur Mas sa dostavil na pojednávanie v štýle slávnostného sprievodu, v ktorom spolu s ním kráčalo približne 400 členov jeho kabinetu, politických lídrov a starostov, uviedla AP.

Barcelona 15. októbra (TASR) - Tisíce ľudí mávajúcich vlajkami hnutia za nezávislosť Katalánska sa zhromaždili dnes pred súdom v Barcelone, aby vyjadrili podporu predsedovi regionálnej vlády, ktorý prišiel vypovedať v súvislosti s usporiadaním vlaňajšieho symbolického referenda o odtrhnutí sa od Španielska.

Agentúra AP informuje, že katalánsky prezident Artur Mas sa dostavil na pojednávanie "v štýle slávnostného sprievodu", v ktorom spolu s ním kráčalo približne 400 členov jeho kabinetu, politických lídrov a starostov. Pred budovou súdu ich zdravil zhruba päťtisícový dav sympatizantov. Ozývali sa pritom pokriky ako "nezávislosť, nezávislosť" či "tento súd nás nereprezentuje".

Španielska prokuratúra v súvislosti s referendom o nezávislosti Katalánska vzniesla voči Masovi obvinenia z občianskej neposlušnosti, zneužitia verejných prostriedkov, obchádzania zákonov, prisvojenia si právomocí a marenia úradného výkonu. V prípade, že sa bude súd jeho prípadom ďalej zaoberať, hrozí mu zákaz vykonávať verejnú funkciu a jednoročný pobyt vo väzení, uvádza AP.

Konanie proti Masovi sa začalo po tom, ako napriek rozhodnutiu španielskeho ústavného súdu katalánska samospráva neupustila od zámeru uskutočniť referendum o nezávislosti regiónu. Účasť na symbolickom hlasovaní z 9. novembra 2014 nedosiahla polovicu oprávnených voličov, zástancovia samostatnosti Katalánska medzi hlasujúcimi však prevažovali s podielom približne 80 percent.

Spolu s Masom čelia obvineniam dve členky jeho regionálnej vlády. K vzneseniu obvinení došlo iba dva dni po tom, ako prívrženci nezávislosti Katalánska v septembri zvíťazili v regionálnych voľbách a získali absolútnu väčšinu v katalánskom parlamente.