Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Španielsky Ústavný súd pozastavil konanie o nezávislosti Katalánska

Foto: TASR/AP

Podľa prieskumov je za uskutočnenie referenda veľká väčšina Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory.

Madrid 4. novembra (TASR) - Španielsky ústavný súd dnes na žiadosť vlády v Madride pozastavil konanie neoficiálneho referenda o nezávislosti Katalánska, ktoré sa malo konať 9. novembra. Informovala o tom agentúra Reuters.

Katalánsky premiér Artur Mas bol v októbri nútený zrušiť pôvodne plánované oficiálne referendum o nezávislosti regiónu. Stalo sa tak po tom, ako španielska vláda napadla zákonnosť plebiscitu na ústavnom súde.

Namiesto pôvodného referenda však Mas v rovnakom termíne 9. novembra vyhlásil neformálne referendum, takzvanú "konzultáciu s občanmi", ktorá má zmapovať postoj Kataláncov k odtrhnutiu svojho regiónu od Španielska.

Centrálna vláda v Madride však napadla aj konanie "konzultácie". Podľa jej názoru ide len o mierne zamaskovaný spôsob, ako obísť pozastavenie zablokovaného referenda.

Španielsky ústavný súd dnes pozastavil aj takzvanú konzultáciu. Ústavní sudcovia zatiaľ nevyniesli žiaden verdikt v otázke legálnosti katalánskeho referenda, čo môže potrvať aj niekoľko mesiacov až rokov.

Dnešné rozhodnutie ústavného súdu podľa agentúry Reuters zvýši napätie medzi Kataláncami a ústrednou vládou v Madride.

Očakáva sa, že v nedeľu vyjdú v Katalánsku do ulíc desaťtisíce sklamaných stúpencov nezávislosti, ktorí sa budú domáhať hlasovania v referende. Viaceré občianske združenia a dokonca aj niektoré miestne magistráty už oznámili, že 9. novembra plánujú usporiadať vlastné lokálne plebiscity.

Zatiaľ nie je jasné, či sa španielske úrady pokúsia organizátorov takýchto neoficiálnych hlasovaní zatknúť alebo podať na nich žalobu.

Podľa prieskumov je za uskutočnenie referenda veľká väčšina Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory. Stúpencov odtrhnutia od Španielska by však výrazne ubudlo, ak by Katalánsko malo prísť o ekonomické výhody vyplývajúce z členstva v EÚ.