Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielska kráľovná musí vysvetliť SMS bankárovi obvinenému z korupcie

Španielsky kráľ Filip VI. (vľavo) a španielska kráľovná Letizia Foto: TASR/AP

Nemenovaný zdroj zo španielskeho dvora uviedol, že kráľ Filip sa už s Lópezom nepriatelí, a to práve kvôli jeho problémom na súdoch.

Madrid 10. marca (TASR) - Španielsky denník El Mundo dnes otvoreným listom vyzval kráľovnú Letiziu, aby sa vyjadrila k svojim SMS správam z roku 2014, v ktorých vyjadrila podporu svojmu osobnému priateľovi a vplyvnému manažérovi podozrivému zo zneužívania služobnej kreditnej karty na súkromné účely.

Otvorený list je reakciou na zverejnenie konverzácie z októbra 2014 medzi Letiziou a Javierom Lópezom Madridom, dlhoročným priateľom kráľa Filipa VI. a bývalým členom rady riaditeľov banky Bankia.

Súdy v kauze zneužívania kreditných kariet ešte len rozhodujú, pričom ide o zneužitie 12 miliónov eur. Banku sa podarilo zachrániť pred bankrotom vďaka európskemu záchrannému plánu pre celý španielsky bankový sektor.

V čase, keď o zneužívaní kreditných kariet napísal denník El Mundo, Letizia poslala Lópezovi SMS, v ktorej mu vyjadrila podporu: "Poznáme sa, uznávame sa, rešpektujeme sa. Na ostatné s...ť. Pusu, compi yogui. (Chýbaš mi)."

Slovné spojenie "compi yogui" - skratka pre "kamoša z jogy" -podľa El Mundo nasvedčuje tomu, že López a kráľovná chodili do rovnakého kurzu jogy.

Na túto SMS López odpovedal, že v budúcnosti bude opatrnejší. "Žijeme vo veľmi komplikovanej krajine a budem si dávať väčší pozor." Otázkou "A ako?" reagoval na Lópezovu repliku priamo kráľ Filip.

Nemenovaný zdroj zo španielskeho dvora uviedol, že Filip sa už s Lópezom nepriatelí, a to práve kvôli jeho problémom na súdoch.

Tieto odhalenia o kráľovskej rodine vyvolali na internete veľký ohlas. Španielsko totiž zápasí s vysokou mierou korupcie a kráľovská rodina sa snaží vylepšiť svoj imidž po škandáloch, ktoré v júni 2014 viedli k nečakanej abdikácii kráľa Juana Carlosa.

Juan Carlos bol v období pred abdikáciou ostro kritizovaný za plytvanie peniazmi na poľovačku na slony v čase vrcholiacej hospodárskej krízy v Španielsku. Jeho popularita tiež utrpela kvôli podozreniu zo sprenevery verejných financií, ktoré sa týka jeho zaťa Iňakiho Urdangarína, manžela princeznej Cristiny. Obaja sa teraz zodpovedajú pred súdom, pričom Cristine hrozí osem rokov väzenia a jej manželovi takmer 20 rokov.