Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Starostovia Barcelony a Cádizu kritizovali oslavy štátneho sviatku

Ľudia nesú španielske zástavy počas osláv štátneho sviatku Španielska 12. októbra 2015 v Barcelone. Foto: TASR/AP/Emilio Morenatti

Barcelonská starostka na jednej zo sociálnych sietí uviedla, že ak štát oslavuje genocídu, je to hanba.

Madrid 12. októbra (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. s kráľovnou Letiziou a dvoma dcérami nechýbali dnes na vojenskej prehliadke v Madride pri príležitosti štátneho sviatku pyrenejskej monarchie - výročného dňa objavenia Ameriky moreplavcom Krištofom Kolumbom z roku 1492.

O rozruch v krajine sa však postarala ostrá kritika osláv, ktorú prezentovali ľavicoví starostovia Barcelony a Cádizu, Ada Colauová a José María González, obaja podporovaní stranou Podemos.

Barcelonská starostka na jednej zo sociálnych sietí uviedla, že ak štát oslavuje genocídu, je to hanba, informovala tlačová agentúra DPA.

Jej kolega z Cádizu zasa vyhlásila: "Ameriku sme nikdy neobjavili, ale zmasakrovali a podmanili obyvateľov jedného kontinentu."

Osláv sa už tradične nezúčastnili predsedovia regionálnych vlád Baskicka a Katalánska, Iňigo Urkullu a Artur Mas; prvá žena madridskej radnice - takisto ľavičiarka Manuela Carmenová - však na čestnej tribúne nechýbala.

Líder strany Podemos Pedro Iglesias zrejme z rovnakých pohnútok odmietol pozvanie španielskeho panovníka na slávnostnú recepciu.