Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsko má za sebou najteplejšiu jar od začiatku meraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na celom území Španielska bolo navyše extrémne sucho. Množstvo zrážok zaostalo za normálnou úrovňou takmer o štvrtinu.

Madrid 22. júna (TASR) - Najteplejšiu jar od začiatku oficiálnych meraní zaregistrovali v roku 2017 v Španielsku, kde sú na vysoké teploty zvyknutí.

V mesiacoch marec, apríl a máj namerali v krajine najvyššie hodnoty za uplynulých 52 rokov, napísal dnes denník El País s odvolaním sa na hovorkyňu štátneho meteorologického úradu Anu Casalsovú.

V marci sa priemerná teplota dostala o 0,9 stupňa Celzia nad dlhodobú hodnotu. V štvrtom mesiaci roka činil tento rozdiel už 1,9 stupňa a v extrémne horúcom máji bol priemer nameraných teplôt o 2,4 stupňa vyšší ako dlhodobá hodnota.

Absolútne najvyššie teploty namerali v galícijskom Ourense 24. mája (37,6 stupňa) a v andalúzskej Granade 25. mája (37 stupňov).

Na celom území Španielska bolo počas spomínaných troch mesiacov navyše extrémne sucho. Množstvo zrážok zaostalo za normálnou úrovňou takmer o štvrtinu (o 23 percent).

Meteorológovia predpovedajú aj pre letné mesiace mimoriadne vysoké teploty a osobitne v centrálnej časti Španielska a na juhu krajiny avizujú vlnu horúčav.