Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

FOTO: V Španielsku našli v hĺbke 300 metrov unikátne jaskynné maľby

Na snímke archeológ ukazuje na jaskynnú maľbu z obdobia paleolitu, staršej doby kamennej, ktorú objavili v jaskyni Atxurra v severošpanielskom Baskicku. Foto: TASR/AP

Pyrenejská krajina Španielsko sa pýši vari najvýznamnejšími nálezmi pravekého jaskynného umenia na svete.


Madrid 28. mája (TASR) - Španielski archeológovia oznámili, že objavili výnimočnú kolekciu jaskynných rytín a malieb z obdobia paleolitu, staršej doby kamennej.

Pyrenejská krajina Španielsko sa pýši vari najvýznamnejšími nálezmi pravekého jaskynného umenia na svete. Novoobjavené nálezisko to len potvrdzuje: je však škoda, že zatiaľ k týmto maľbám nemá - a ani asi mať nebude - prístup verejnosť, poznamenáva agentúra AP.
Na snímke je jaskynná maľba z obdobia paleolitu, staršej doby kamennej, ktorú španielski archeológovia objavili v jaskyni Atxurra v severošpanielskom Baskicku.
Foto: TASR/AP

Vedúci archeologického výskumu Diego Garate v piatok novinárov informoval, že v jaskyni Atxurra v severošpanielskom Baskicku sa v hĺbke približne 300 metrov pod zemou nachádza asi 70 nástenných rytín, niekedy kombinovaných aj s farbou.
Na snímke je jaskynná maľba zachytávajúca byzóna z obdobia paleolitu, staršej doby kamennej, ktorú španielski archeológovia objavili v jaskyni Atxurra v severošpanielskom Baskicku.
Foto: TASR/AP

Archeológ označil tento nález za "šampióna jaskynného umenia" spomedzi desiatich podobných pravekých lokalít v Európe.

Rytiny a maľby zachytávajú kone, bizóny, kozy i lane a pochádzajú z obdobia spred 12.500-14.500 rokov.

Garate však upozornil, že prístup do tohto prehistorického areálu je natoľko nebezpečný, že lokalita pravdepodobne nebude otvorená pre širokú verejnosť.