Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Požiar pri Marseille: Plamene zničili 250 hektárov lesov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Požiar v okolí francúzského Marseille zničil už 250 hektárov lesov. Španielsko však v týchto dňoch sužujú mimoriadne horúčavy, teploty vystúpili ku 40 stupňom Celzia.

Marseille 5. septembra (TASR) - Lesný požiar, ktorý vyčíňal v oblasti medzi juhofrancúzskym prístavom Marseille a obcou Cassis v departmáne Bouches-du-Rhône, zničil 250 hektárov zalesneného územia. Príslušná prefektúra o tom dnes večer informovala prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Na boji proti plameňom v lokalite juhovýchodne od Marseille sa podieľalo asi 400 hasičov. Miestna samospráva v Marseille vyzvala obyvateľov priľahlej štvrte, aby sa vyhli postihnutej oblasti.

Požiar sa podľa hasičov rozšíril smerom na Cassis, informovala tlačová agentúra DPA.

Francúzski meteorológovia varovali na juhu krajiny pred značnou hrozbou lesných požiarov, ktorá súvisí s mimoriadnym suchom a silným vetrom v oblasti.

Mesto Jávea v Španielsku zachvátili plamene

Veľký lesný požiar ohrozil v nedeľu večer východnú časť španielskeho mesta Jávea na pobreží Costa Blanca a vynútil si evakuáciu stoviek obyvateľov a dovolenkárov, informovala vo večerných správach televízna stanica Canal 24 Horas.

Podľa agentúry DPA plamene ohrozovali aj neďalekú prírodnú rezerváciu Parque forestal de la Granadella. Na ich hasení sa podieľalo viacero požiarnych lietadiel.

Španielsky spravodajský server The Spain Report uviedol, že pri hasení pomáhalo 43 vojakov a 22 vozidiel vojenskej zásahovej jednotky UME, vyčlenenej na pomoc pri katastrofách.

Hovorkyňa Červeného kríža v provincii Alicante, Andrea Viguerová, povedala serveru, že evakuovaných presunuli s pomocou asi 50 dobrovoľníkov do hostelov v mestách Jávea, Denia a Benidorm.

Príčina požiaru nebola bezprostredne jasná. Španielsko však v týchto dňoch sužujú mimoriadne horúčavy, teploty vystúpili ku 40 stupňom Celzia.

Mesto Jávea má približne 30.000 obyvateľov a leží v provincii Alicante.