Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Havária prímestského vlaku v Barcelone: Počet zranených stúpol na 54

Zranený pasažier na nástupišti železničnej stanice v španielskej Barcelone, 28.júla 2017. Foto: TASR

Stav najmenej jedného zraneného je vážny, 51 osôb previezli do okolitých nemocníc a zdravotníckych centier. Slovenský rezort zahraničia nemá informáciu o národnosti cestujúcich.

Barcelona 28. júla (TASR/TERAZ.sk) - Päťdesiatšyri ľudí utrpelo zranenia pri dnešnom železničnom nešťastí v španielskom meste Barcelona. Stav najmenej jedného zraneného je vážny, 51 osôb previezli do okolitých nemocníc a zdravotníckych centier, informoval na svojej stránke denník El País s odvolaním sa na záchrannú službu Katalánska.

Prímestský vlak regionálnej katalánskej spoločnosti Rodalies prichádzajúci po trati R2 z obce San Vicente de Calders okolo 07.15 h zo zatiaľ neznámych príčin pri príchode na stanicu Estació de França (Francúzske nádražie) dostatočne nespomalil a narazil do koľajnicového zarážadla.



"Vlak spomaľoval, inak by boli následky horšie. V dôsledku nárazu sa vlak vykoľajil," povedal člen katalánskej vlády Josep Rull.

Predná časť vlaku bola po náraze úplne zničená. Mnohých zranených ošetrovali priamo na nástupišti. Rušňovodič utrpel len ľahšie zranenie.



Vo vlaku sa v čase nehody viezlo približne 100 ľudí.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

V Katalánsku sa dnes koná štrajk železničiarov, ktorý trvá od polnoci do 23.00 h SELČ a v jeho dôsledku boli zrušené stovky spojov.




Slovenský rezort zahraničia nemá informáciu o národnosti cestujúcich



Zastupiteľský úrad SR v Madride sa po nehode vlaku skontaktoval s políciou v Barcelone a následne s vlakovou spoločnosťou Renfe. "Momentálne však nedisponujeme informáciou ohľadom národnosti cestujúcich," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.



Tieto vlakové nehody sa stali v Španielsku od roku 2011



9. septembra 2016 - Štyria ľudia zahynuli a ďalších 49 osôb utrpelo zranenia pri železničnom nešťastí, ku ktorému došlo v Galícii na severe Španielska, kde sa vykoľajil osobný vlak. Jednou z obetí nešťastia bol aj rušňovodič.

14. septembra 2015 - Vlak s ľuďmi dochádzajúcimi za prácou do severošpanielskeho priemyselného centra Bilbao nezastavil počas rannej dopravnej špičky na železničnej stanici v štvrti Abando a nabúral do nárazníkov. Pri nehode v centre baskického veľkomesta sa zranilo 27 cestujúcich.

20. septembra 2013 - Dvadsaťdva ľudí utrpelo ľahšie zranenia pri zrážke dvoch prímestských vlakov v španielskej Barcelone. Ku kolízii došlo dopoludnia na hlavnej železničnej stanici katalánskej metropoly Barcelona-Sants. Osobný vlak narazil zozadu do druhej, stojacej súpravy.

24. júla 2013 - Vysokorýchlostný vlak Alvia sa vykoľajil v ostrej zákrute a rozpadol sa v blízkosti severozápadného španielskeho mesta Santiago de Compostela. Pri nehode zahynulo 79 ľudí a zranenia utrpelo vyše 150 ľudí. Rušňovodič vlaku priznal, že na úseku trasy so zákrutou, kde je povolená najvyššia rýchlosť 80 kilometrov za hodinu, išiel rýchlosťou 190 kilometrov za hodinu.

28. apríla 2011 - V španielskom meste Barcelona sa ľahko zranilo 18 ľudí, keď osobný prímestský vlak narazil pod zemou do prázdneho diaľkového vlaku. Dva vozne prímestského vlaku so 70 cestujúcimi sa vykoľajili, keď došlo k zrážke s iným, stojacim vlakom.