Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielsko odmietlo vydať Švajčiarsku muža, ktorý vyzradil tajomstvo

Bývalý zamestnanec banky HSBC Hervé Falciani sedí na súdnom pojednávaní v Madride 15. apríla 2013. Foto: TASR/AP Photo

Španielsky súd ho oslobodil v decembri pod podmienkou, že neopustí Španielsko a bude sa pravidelne hlásiť na polícii.

Madrid 8. mája (TASR) - Súd v Španielsku zamietol dnes žiadosť Švajčiarska o vydanie bývalého zamestnanca banky HSBC na trestné stíhanie za vyzradenie informácií o držiteľoch niekoľkých tisícov účtov v peňažnom ústave vo Švajčiarsku.

Hervé Falciani, ktorého polícia zatkla v júli v Barcelone, je hľadaný švajčiarskymi úradmi za porušenie zákona o bankovom tajomstve.

Súd v Madride konštatoval, že Falciani pomohol úradom v Španielsku vystopovať najmenej 650 daňových podvodníkov a prispel k dodatočnému zdaneniu vkladov vo výške 300 miliónov eur.

Falciani, ktorý má dvojité francúzsko-talianske občianstvo, je odborníkom na počítačové technológie. Pracoval pre švajčiarsku pobočku britskej banky HSBC, kde v rokoch 2006-07 pracoval s utajovanými informáciami.

Údaje, ktoré počas svojho pôsobenia v HSBC zozbieral, odovzdal najprv úradom vo Francúzsku a neskôr i ďalším krajinám EÚ, ako aj Spojeným štátom.

Španielsky súd ho oslobodil v decembri pod podmienkou, že neopustí Španielsko a bude sa pravidelne hlásiť na polícii.

Štyridsaťročný Falciani na pojednávaní súdu povedal, že za údaje nedostal nič zaplatené a odovzdal ich len s cieľom upozorniť na šokujúce skutočnosti v krytí daňových podvodov. Ako podľa agentúry DPA podotkol, svojou činnosťou pomohol viacerým krajinám získať späť stovky miliónov eur z daňových únikov.