Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Odsúdený manžel princeznej Cristiny sa odvolá proti trestu

Iňaki Urdangarín Foto: TASR/AP

Bývalý španielsky hádzanársky internacionál Iňaki Urdangarin je životným partnerom španielskej princeznej.

Madrid 21. februára (TASR) - Bývalý španielsky hádzanársky internacionál Iňaki Urdangarin (48), švagor kráľa Filipa VI., manžel panovníkovej sestry, princeznej Cristiny, ktorého súd v meste Palma de Mallorca odsúdil pred štyrmi dňami na šesť rokov a tri mesiace väzenia za defraudáciu verejných prostriedkov, sa proti verdiktu odvolá na najvyšší súd krajiny.

Informoval o tom dnes jeho obhajca Mario Pascual Vives.

Podľa jeho slov odsúdený vzal disciplinovane na vedomie vynesenie neprávoplatného rozsudku. Napriek tomu, že si obaja s mandantom uvedomujú aj možnosť sprísnenia trestu najvyšším súdom, rozhodli sa odvolať sa v nádeji, že sa zrodí oslobodzujúci verdikt.

Advokát zdôraznil, že naďalej verí v nevinu svojho mandanta, ktorého trest označila krátko po oslobodení od žaloby za neadekvátne prísny aj princezná Cristina.

Súd v metropole ostrova Malorka by mal už vo štvrtok rozhodnúť o termíne nástupu na výkon trestu pre muža, ktorý bol svojho času oporou španielskej hádzanárskej reprezentácie, respektíve o tom, či bude môcť zostať na slobode až do vynesenia právoplatného rozsudku.

Prokuratúra žiadala až 19 rokov väzenia pre podnikateľa, ktorý čelil žalobe zo sprenevery asi šiestich miliónov eur prostredníctvom nadácie Nóos, ktorú viedol. Jeho manželka, infantka Cristina počas pojednávania uviedla, že o obchodné transakcie svojho manžela sa nezaujímala a o jeho údajných machináciách nič nevedela.

Španielske médiá s odvolaním sa na prokurátora Pedra Horracha priniesli zhodne informáciu, že Iňaki Urdangarin, ktorý žije s rodinou od roku 2013 v Ženeve, sa bude môcť zrejme vyhnúť pobytu za mrežami po zložení kaucie.