Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Líder španielskej konzervatívnej opozície sa pokúša zostaviť vládu

Líder španielskej Ľudovej strany Alberto Núňez Feijóo reaguje v dolnej komore španielskeho parlamentu v Madride 26. septembra 2023 Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že v stredu sa uskutoční hlasovanie, v ktorom Feijóo potrebuje podporu absolútnej väčšiny najmenej 176 poslancov, aby bol zvolený za šéfa vlády štvrtej najväčšej ekonomiky v EÚ.

Madrid 26. septembra (TASR) - Líder španielskej konzervatívnej opozície Alberto Núňez Feijóo sa v utorok, dva mesiace po tesných výsledkoch parlamentných volieb, prvýkrát pokúsil zostaviť vládu. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Španielske médiá a politickí pozorovatelia sa zhodujú v tom, že jeho snaha o získanie moci je beznádejná, pričom hlavná španielska verejnoprávna televízna stanica RTVE uviedla, že jeho pokus stať sa premiérom je "odsúdený na neúspech".

Feijóo, líder Ľudovej strany (Partido Popular - PP) vystúpil s prejavom v dolnej komore parlamentu v Madride, čím odštartoval diskusiu o svojej kandidatúre na post premiéra.

Očakáva sa, že v stredu sa uskutoční hlasovanie, v ktorom Feijóo potrebuje podporu absolútnej väčšiny najmenej 176 poslancov, aby bol zvolený za šéfa vlády štvrtej najväčšej ekonomiky v EÚ. V druhom kole, ktoré sa uskutoční o 48 hodín neskôr, by mu stačila jednoduchá väčšina.

Feijóo sa však podľa odborníkov môže spoľahnúť len na 172 z celkového počtu 350 poslancov; 137 z jeho vlastnej strany, 33 z pravicovo-populistickej strany Vox a po jednom hlase z dvoch regionálnych strán.

Jeho strana získala v predčasných voľbách 23. júla najviac hlasov a kresiel pred Španielskou socialistickou robotníckou stranou (PSOE) úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza.

Keďže ani jedna strana nezískala dostatočnú podporu ostatných strán na vytvorenie väčšiny schopnej vládnuť, španielsky kráľ Filip VI. rozhodol, že víťaz volieb sa bude môcť pokúsiť zostaviť vládu ako prvý.