Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pamplona už žije sviatkom sv. Fermína. Je známy behmi s býkmi

Účastníci držia tradičné červené šatky počas výstrelu svetlice na otváracom ceremoniále, ktorým sa začal známy festival sv. Fermína na hlavnom námestí v severošpanielskom meste Pamplona 6. júla 2015. Foto: TASR/AP

Každoročne utrpia pri behoch zranenia desiatky ľudí, väčšinou pri páde. Odkedy sa začali v roku 1924 viesť písomné záznamy, zomrelo v dôsledku nabratia býkom na rohy 15 ľudí.

Pamplona 6. júla (TASR) - Tisíce ľudí sa dnes navzájom oblievali vínom na námestí severošpanielskeho mesta Pamplona, aby tak oslávili začiatok sviatku svätého Fermína, ktorý sprevádzajú tradičné behmi pred býkmi.

Sviatok sa podľa agentúry Reuters ako zvyčajne začal vystrelením svetlice známej ako Chupinazo z balkóna miestnej radnice. Niekoľkotisícový dav pod balkónom pritom volal na slávu svätému Fermínovi. Väčšina ľudí v dave mávala červenými šatkami, ktoré rovnako ako biele košele a nohavice k tomuto sviatku neodmysliteľne patria.

Otvárací ceremoniál sa vždy koná deň pred prvým z ôsmich behov pred býkmi, ktorý sa uskutoční v utorok o 08.00 h. Na 850 metrov dlhej trati vedúcej úzkymi vydláždenými uličkami Pamplony si v behu pred šiestimi býkmi budú chcieť svoju rýchlosť a odvahu vyskúšať tisíce ľudí.

Deväťdňové pouličné oslavy sviatku miestneho katolíckeho svätca Fermína, ktorý žil v 3. storočí, zvečnil Ernest Hemingway vo svojom románe z roku 1926 Slnko aj vychádza. Každoročne prilákajú tisíce zahraničných turistov. Ani z nich mnohí neodolajú adrenalínovému behu s býkmi vážiacimi takmer 700 kilogramov.

Každoročne utrpia pri behoch zranenia desiatky ľudí, väčšinou pri páde. Odkedy sa začali v roku 1924 viesť písomné záznamy, zomrelo v dôsledku nabratia býkom na rohy 15 ľudí.

Účastníci držia tradičné červené šatky počas výstrelu svetlice na otváracom ceremoniále, ktorým sa začal známy festival sv. Fermína na hlavnom námestí v severošpanielskom meste Pamplona 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Účastníkov polievajú vodou z balkóna počas výstrelu svetlice na otváracom ceremoniále, ktorým sa začal známy festival sv. Fermína na hlavnom námestí v severošpanielskom meste Pamplona 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Dievča držia ostatní účastníci odetí v tradičnom bielom odeve a červenými šerpami okolo pása na otváracom ceremoniále, ktorým sa začal známy festival sv. Fermína na hlavnom námestí v severošpanielskom meste Pamplona 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Účastník pije víno z tenisky počas výstrelu svetlice na otváracom ceremoniále, ktorým sa začal známy festival sv. Fermína na hlavnom námestí v severošpanielskom meste Pamplona 6. júla 2015.
Foto: TASR/AP