Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španieli sa Pochodom za život domáhali novely zákona o interrupciách

Účastníci pochodujú v uliciach Madridu Foto: TASR/AP

Nový zákon povoľuje interrupciu len v prípade ohrozenia života ženy alebo jej fyzického či psychického zdravia, alebo v prípade otehotnenia pri znásilnení.

Madrid 21. septembra (TASR) - Tisíce odporcov interrupcií sa dnes v Madride zúčastnili na Pochode za život. Jeho cieľom bolo vyjadriť protest proti konzervatívnej vláde, ktorú demonštranti obvinili zo zrady a nesplnenia jej predvolebného sľubu, keďže do parlamentu ešte stále nepredložila novelu zákona o interrupciách.

Trasa pochodu, ktorý sa konal pod mottom Právo na život, viedla aj popred ministerstvo spravodlivosti - autora návrhu zákona o interrupciách, ktorý vláda premiéra Mariana Rajoya schválila vlani 20. decembra. Demonštranti dnes vláde vyčítali, že napriek uplynutiu deviatich mesiacov ho ešte stále neposunula do parlamentu, kde majú konzervatívci z Ľudovej strany absolútnu väčšinu.

Nový zákon povoľuje interrupciu len v prípade ohrozenia života ženy alebo jej fyzického či psychického zdravia, alebo v prípade otehotnenia pri znásilnení. Vylučuje však interrupciu v prípade malformácie plodu.

Tento návrh zákona by zrušil právnu normu z roku 2010, ktorú schválila vtedajšia socialistická vláda a parlament a ktorá povoľovala interrupcie do 14. týždňa tehotenstva, a to bez ohľadu na dôvody ženy.

Stredopravý denník El Mundo pred týždňom napísal, že vzhľadom na diskusiu v Španielsku i v zahraničí, a dokonca aj v radoch vládnucej Ľudovej strany, by Rajoyova vláda zrejme najradšej kontroverzný návrh zákona stiahla. Táto špekulácia vyvolala v španielskych médiách dohody o možnej demisii autora zákona, ministra spravodlivosti Alberta Gallardóna, ako aj o stiahnutí zákona.

Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamaría v piatok priznala, že vládny návrh zákona o interrupciách je komplikovaný a sociálne citlivý. Dodala, že vláda sa chce v tejto veci pokúsiť dosiahnuť čo najširší konsenzus.

Španielske médiá však dodávajú, že po neúspechu v májových eurovoľbách konzervatívnu vládu máta aj riziko neúspechu v budúcoročných municipálnych a regionálnych voľbách, čo by mohlo projekt s novelou zákona o interrupciách paralyzovať.