Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia zlikvidovala medzinárodnú sieť obchodníkov s drogami

Na snímke španielski policajti. Foto: TASR/AP

Zločinecký gang, ktorý bol zapletený aj do prania špinavých peňazí, mal sídlo vo Venezuele.

Haag 17. novembra (TASR) - Policajným zložkám viacerých krajín sa podarilo odhaliť a zneškodniť medzinárodnú zločineckú sieť, ktorá sa vo veľkom venovala obchodovaniu s drogami a praniu špinavých peňazí. Uviedla to v piatok agentúra DPA.

V rámci policajnej operácie bolo v Španielsku, Maroku a Nemecku zadržaných 40 podozrivých, informoval v piatok vo svojom vyhlásení Európsky policajný úrad (Europol). Policajti zhabali takmer 400 kilogramov kokaínu v hodnote viac ako 100 miliónov eur, ako aj vyše 13 miliónov eur v hotovosti a 18 luxusných áut.

Zločinecký gang, ktorý bol zapletený aj do prania špinavých peňazí, mal sídlo vo Venezuele. Gang riadil španielsky občan, ktorý je zatiaľ na úteku. V Španielsku mal gang dve veľké zločinecké štruktúry.

Na pašovanie kokaínu do Španielska zločinecká skupina používala lode s dvojitým dnom. Iné metódy využívala pri prevoze peňazí do Venezuely, informovala agentúra DPA.

Do medzinárodnej operácie na odhalenie zločineckého gangu sa zapojili policajní vyšetrovatelia a colníci v Spojených štátoch, Nemecku, Taliansku a Maroku. Operácii velila španielska polícia za podpory Jednotky Európskej únie pre justičnú spoluprácu (Eurojust) a Europolu, ktorý sa v prípade angažoval od mája 2016, odkedy zainteresovaným štátom poskytoval analytickú podporu a pomoc pri ich policajných operáciách.