Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Polícia v Katalánsku zhabala vyše 1,5 milióna materiálov k referendu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Propagačné materiály sa našli vo firme, ktoré sa venuje distribúcii reklamných letákov, spresnila agentúra AP.

Barcelona 17. septembra (TASR) - Španielska polovojenská polícia dnes počas kontroly v nemenovanej firme v Barcelone zhabala viac ako 1,3 milióna letákov, plagátov a brožúr týkajúcich sa referenda o nezávislosti Katalánska, ktoré sa uskutoční 1. októbra.

Propagačné materiály sa našli vo firme, ktoré sa venuje distribúcii reklamných letákov, spresnila agentúra AP.

Razie v tlačiarňach, distribučných spoločnostiach, ako aj v sídlach katalánskych podniká španielska občianska garda (Guardia civil) už niekoľko dní. Zhabané boli pri tom propagačné i tlačiarenské materiály.

Medzi tým katalánska vláda spustila na sociálnej sieti Twitter svoju oficiálnu predfererendovú stránku, ktorá za krátky čas svojej existencie nazbierala vyše 23.000 sledovateľov.

Predpokladá sa, že prístup na túto stránku bude čoskoro zablokovaný. Webová stránka ref1oct.cat, ktorá je venovaná referendum, už totiž zablokovaná je a nachádza sa na nej oznam, že táto doména sa preveruje a je k dispozícii justičným orgánom.

Španielska vláda vyzvala katalánske vedenie, aby zastavilo prípravy na referendum, ktoré Madrid považuje za protizákonné. Katalánska vláda sa však týmto požiadavkám odmieta podriadiť, a to aj napriek tomu, že španielsky ústavný súd pozastavil v regióne schválený zákon o referende a zmenách v regionálnej ústave.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že 7,5 milióna katalánskych voličov otázka nezávislosti ich regiónu rozdeľuje na dva tábory.