Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielski poslanci opäť odmietli premiérsku kandidatúru Sáncheza

Na snímke španielsky kráľ Filip VI. (vľavo) a líder socialistov Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Strany sa neúspešne snažia o zostavenie novej vlády už od parlamentných volieb konaných 20. decembra.


Madrid 4. marca (TASR) - Poslanci španielskeho parlamentu dnes podľa očakávaní odmietli aj v druhom kole hlasovania premiérsku kandidatúru socialistického lídra Pedra Sáncheza.

Predseda Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) potreboval, aby ho v dnešnom hlasovaní podporila jednoduchá väčšina poslancov. Na hlasovaní zúčastnilo všetkých 350 zákonodarcov, 131 bolo za a 219 proti, oznámil denník El País.

Prvý neúspech zaznamenal Sánchez už v stredu, keď sa mu nepodarilo získať požadovanú nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov. V prvom hlasovaní ho podporilo len 130 zástupcov PSOE a novej liberálnej strany Ciudadanos (Občania).

Španielske strany sa neúspešne snažia o zostavenie novej vlády už od parlamentných volieb konaných 20. decembra, v ktorých ani jeden z hlavných politických táborov nezískal väčšinu potrebnú na zostavenie vlády.

Najskôr sa o sformovanie koalície bezvýsledne pokúšal líder doposiaľ vládnucich konzervatívcov Mariano Rajoy. Kráľ Filip VI. potom poveril zostavením vlády Sáncheza ako šéfa druhej najsilnejšej strany.

Ak sa nepodarí sformovať nový kabinet do 2. mája, budú sa 26. júna konať predčasné voľby.