Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Havária bojového lietadla v Španielsku si vyžiadala najmenej 11 obetí

Havarované lietadlá, 27. januára 2015 Foto: TASR/AP

Ako vyplýva z informácií rezortu obrany v Madride, stíhačka typu F-16 sa zrútila krátko po štarte na plochu, na ktorej boli odstavené iné lietadlá.

Madrid 27. januára (TASR) - Na 11 stúpol dnes počet obetí havárie gréckej stíhačky F-16, ku ktorej došlo v pondelok na vojenskej základni NATO v Španielsku. Francúzsky pilot podľahol ťažkým popáleninám v nemocnici v Madride, informovalo podľa agentúry AP španielske ministerstvo obrany.

Pôvodné informácie z miesta nešťastia hovorili o dvoch pilotoch, ktorí zahynuli v troskách havarovaného stroja a desiatich zranených.

Stíhačka typu F-16 sa zrútila krátko po štarte na plochu, na ktorej boli odstavené iné lietadlá.

Bojové lietadlo a jeho posádka sa zúčastnili v Španielsku na výcvikovom programe NATO. Podľa očitých svedkov došlo po havárii k explózii a z miesta nešťastia stúpal tmavý dym.



Španielski vyšetrovatelia sa medzitým pokúšajú určiť príčinu havárie lietadla, ktoré sa krátko po štarte zrútilo na päť odparkovaných lietadiel na základni Los Llanos na juhovýchode Španielska.

Havária vyvolala sériu explózií a požiar, ktorý hasili približne hodinu. Na palube stroja zahynuli dvaja piloti spolu s ôsmimi členmi francúzskych ozbrojených síl, kým ďalší francúzsky pilot podľahol zraneniam dnes.

Zranenia utrpelo ďalších 11 Talianov a deväť Francúzov. Grécka stíhačka F-16 a vojenský personál prišli na základňu s cieľom zúčastniť sa manévrov v rámci výcvikového programu NATO.

Grécke ministerstvo obrany ohlásilo dnes trojdňový smútok za obeťami nešťastia, ktorý platí pre ozbrojené sily.



Lietadlo krátko po štarte stratilo výkon a zrútilo sa medzi ostatné stroje chystajúce sa na vlastné vzlietnutie. Podľa svedkov došlo po havárii k niekoľkým výbuchom, pričom mnohé z lietadiel na zemi zachvátil požiar. Na amatérskych záberoch z miesta tragédie je vidno ohnivú guľu a obrovské mračno stúpajúceho tmavého dymu.

Hlboký smútok nad leteckým nešťastím a sústrasť pozostalým i krajinám, z ktorých pochádzali obete, vyjadril dnes v reakcii na tragédiu na leteckej základni NATO Los Llanos neďaleko Albacete na juhovýchode Španielska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

"Som hlboko zarmútený haváriou gréckej bojovej stíhačky na základni Los Llanos, ktorá si vyžiadala mnoho obetí. Táto tragédia zasahuje celú rodinu NATO. Pozostalým, ako aj príslušným krajinám vyjadrujem úprimnú sústrasť, a zraneným skoré uzdravenie," uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom vyhlásení.

Taktických vzdušných cvičení sa pod záštitou NATO zúčastňuje desať štátov - Belgicko, Británia, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Spojené štáty. Program zameraný na posilnenie spolupráce vzdušných síl sa na základni Los Llanos pri meste Albacete realizuje od roku 2009.