Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

TUNIS: Zabili pár na prvej ceste mimo Španielska, na 50. výročí sobáša

Obete streľby v múzeu Bárdú v Tunise vynášajú záchranárske jednotky 18. marca Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie oznámil, že španielski manželia, ktorých militanti pri útoku v tuniskom múzeu zabili, oslavovali 50. výročie sobáša a bola to ich prvá cesta mimo Španielska.

Madrid 19. marca (TASR) - Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo dnes informoval, že dvaja Španieli, ktorí prežili stredajší teroristický útok na tuniské múzeum, sa skrývali celú noc v jeho budove.



Minister podľa agentúry AP uviedol, že partneri Juan Carlos Sánchez a Cristina Rubiová, ktorá je vo štvrtom mesiaci tehotenstva, sa vynorili dnes po svitaní a sú v poriadku.

García-Margallo povedal vo Valencii novinárom, že po dvojici partnerov, ktorí neboli po stredajšom útoku zaznamenaní ani medzi 23 mŕtvymi, ani medzi nájdenými živými ľuďmi, pátrali španielski konzulárni pracovníci a policajti celú noc.

Šéf diplomacie oznámil, že španielski manželia, ktorých militanti pri útoku v tuniskom múzeu zabili, oslavovali 50. výročie sobáša a bola to ich prvá cesta mimo Španielska. Do metropoly Tunis už odleteli ich dve deti spolu s poradcom pre obete teroristického útoku, aby vyzdvihli telá rodičov a dopravili ich do vlasti.



Pred múzeom Bárdú (Le musée national du Bardo) v tuniskej metropole spustili v stredu paľbu strelci oblečení vo vojenských uniformách, ktorí potom vtrhli do jeho budovy. Tam v násilí pokračovali - celkovo zabili 20 zahraničných turistov a troch Tunisanov.

Medzi zastrelenými cudzincami boli okrem iných národností aj Španieli, Poliaci, Japonci, Kolumbijčania či Britka, rekapituluje agentúra Reuters.

Agentúra AP uviedla trochu odlišný údaj - podľa nej prišlo v dráme o život 18 zahraničných turistov a päť Tunisanov vrátane dvoch útočníkov.