Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Primátorka Barcelony vyzvala obe strany na zmiernenie napätia

Ada Colauová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Colauová zároveň požiadala predsedu katalánskej vlády, aby upustil od zámeru na vyhlásenie nezávislosti, ktoré sa očakáva na počas jeho prejavu na utorňajšom zasadnutí katalánskeho parlamentu.

Barcelona 10. októbra (TASR) - Primátorka katalánskej metropoly Barcelona Ada Colauová v pondelok povedala, že výsledky sporného katalánskeho referenda o nezávislosti nemôžu poslúžiť na odštiepenie tohto autonómneho regiónu od zvyšku Španielska.

Obe strany sporu tiež vyzvala na to, aby sa pokúsili zmierniť napätie a vyriešiť "najvážnejšiu inštitucionálnu krízu", v akej sa ocitlo Španielsko od obnovenia demokracie.

Colauová podľa agentúry AP zároveň požiadala predsedu katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta, aby upustil od akéhokoľvek zámeru na vyhlásenie nezávislosti, ktoré sa očakáva na počas jeho prejavu na utorňajšom zasadnutí katalánskeho parlamentu.

Primátorka ale za "hlavného vinníka" krízy označila centrálnu vládu v Madride. Španielskeho premiéra Mariana Rajoya zároveň vyzvala, aby sa vyhol eskalácii ďalšieho napätia a aby sa nepokúsil prevziať právomoci katalánskych regionálnych úradov.

"Nespravte nijaké rozhodnutie, ktoré by zničilo priestor pre dialóg a mediáciu... To je tá najodvážnejšia vec, akú môžete v tejto chvíli urobiť," povedala Colauová vo svojom dnešnom prejave adresovanom Rajoyovi a Puigdemontovi.