Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Poľnohospodári zablokovali cesty na juhozápade Španielska

Autá a kamióny čakajú v zápche v provincii Cáceres na západe Španielska počas protestu farmárov proti nízkym výkupným cenám svojich výrobkov 18. februára 2020. Foto: TASR/AP

Odbory minulý týždeň absolvovali stretnutie s predstaviteľmi španielskej vlády, dohodu však nedosiahli.

Madrid 18. februára (TASR) - Španielski poľnohospodári v rámci protestov proti klesajúcim príjmom zablokovali v utorok traktormi a ďalšími vozidlami cestné komunikácie na juhozápade krajiny, informovala agentúra AP.

Utorkové protesty zvolalo viacero odborových organizácii a konali sa v autonómnych spoločenstvách Andalúzia a Estremadura. V regióne Estremadura zablokovalo cestné komunikácie približne 700 traktorov.

Poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť s vysokými výrobnými nákladmi, nízkymi cenami i hroziacimi clami zo strany Spojených štátov. Odbory takisto odsudzujú veľkých distribútorov, ktorí vytvárajú tlak na ceny, cenovo dostupnejšiu konkurenciu z krajín mimo EÚ a zvýšenie minimálnej mzdy zo strany vlády.

Odbory minulý týždeň absolvovali stretnutie s predstaviteľmi španielskej vlády, dohodu však nedosiahli.

Zástupcovia najväčších poľnohospodárskych organizácii sa v utorok podľa AP stretli s predstaviteľmi troch politických strán a neskôr majú v pláne rokovania s ministerstvom práce.

Odbory a organizácie zvolali na 27. februára medzinárodné protestné zhromaždenie v oblasti na hranici s Portugalskom, napísal webový portál španielskeho denníka 20 minutos.