Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Španielska prokuratúra podala na predstaviteľov Katalánska žaloby

Stúpenci nezávislosti Katalánska oslavujú v uliciach Barcelony 9. novembra 2014 po zverejnení predbežných výsledkov referenda o nezávislosti. Nezávislosť Katalánska podporilo zhruba 1,6 milióna z vyše dvoch milióna voličov, ktorí sa v nedeľu zúčastnili na nezáväznom referende o samostatnosti tohto španielskeho regiónu. Foto: TASR/AP

V Katalánsku sa uskutočnilo nezáväzné hlasovanie po tom, ako plánované referendum pozastavil ústavný súd.

Madrid 21. novembra (TASR) - Španielska prokuratúra podala žaloby na troch predstaviteľov Katalánska za to, že uskutočnili hlasovanie o odtrhnutí regiónu, hoci ho ústavný súd pozastavil.

Prokuratúra dnes vyzvala katalánsky regionálny súd, aby prešetril možnosť obvinenia katalánskeho premiéra Artura Masa, jeho vicepremiérky Joany Ortegovej a regionálnej ministerky školstva Irene Rigauovej zo zneužitia verejných prostriedkov, prisvojenia si právomocí, neposlúchnutia nariadenia a bránenia výkonu spravodlivosti za to, že 9. novembra uskutočnili nezáväzné hlasovanie o tom, či sa má Katalánsko osamostatniť.

Súd teraz musí rozhodnúť, či je obžaloba oprávnená. Vymenuje vyšetrujúceho sudcu, ktorý sa prípadom bude zaoberať, informovala tlačová agentúra AP.

V Katalánsku sa uskutočnilo nezáväzné hlasovanie po tom, ako plánované referendum pozastavil ústavný súd. Ten konal na podnet centrálnej španielskej vlády, ktorá spochybnila ústavnosť referenda. Podľa Madridu by o prípadnom odtrhnutí Katalánska mali hlasovať všetci občania Španielska.

Predstavitelia Katalánska uviedli, že zo 6,3 milióna oprávnených voličov odovzdalo svoj hlas 2,3 milióna ľudí, pričom väčšina sa vyslovila za odtrhnutie.