Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsko sa ospravedlnilo za násilie proti katalánskym voličom

Poriadková polícia zasahuje proti stúpencom referenda pred školou Ramona Lullu v Barcelone, v ktorej sa nachádza volebná miestnosťou počas nedeľňajšieho referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Španielska polícia použila obušky a gumové projektily na zastavenie ľudí prichádzajúcich voliť v nedeľňajšom referende, ktoré centrálna vláda zakázala ako protiústavné.

Barcelona 6. októbra (TASR) - Španielska vláda sa dnes ospravedlnila za násilné policajné zásahy proti účastníkom nedeľňajšieho katalánskeho referenda o nezávislosti. Toto zmierlivé gesto prichádza spolu so snahou oboch strán nájsť východisko z najväčšej politickej krízy v krajine za uplynulé štyri desaťročia.

Zástupca španielskej vlády v Katalánsku, ktoré má pätinový podiel na národnom hospodárstve krajiny, sa ospravedlnil v rovnakom čase, ako líder katalánskych separatistov naznačil odklon od zámeru vyhlásiť v pondelok nezávislosť tohto regiónu na severovýchode Španielska, informuje agentúra Reuters.

"Keď vidím tieto zábery, a o to viac, keď viem, že ľudia boli zbití, vláčení a dokonca jednu osobu hospitalizovali, nemôžem si pomôcť a musím povedať, že mi je to ľúto a ospravedlňujem sa v mene orgánov, ktoré zasiahli," povedal vládny predstaviteľ Enric Millo v rozhovore vysielanom v televízii.

Španielska polícia použila obušky a gumové projektily na zastavenie ľudí prichádzajúcich voliť v nedeľňajšom referende, ktoré centrálna vláda zakázala ako protiústavné. Tieto zásahy si vyslúžili medzinárodné odsúdenie a ešte viac rozdúchali separatistické vášne, konaniu referenda však nezabránili.

Krátko po Millovom výroku uviedla hovorkyňa katalánskeho parlamentu, že líder tamojšej regionálnej vlády Carles Puigdemont požiadal o utorkový prejav pred poslaneckým plénom, čo je v rozpore s pôvodnými plánmi na pondelkové vyhlásenie nezávislosti. Puigdemont chce hovoriť o "politickej situácii".

Separatistická vládna koalícia v Katalánsku vo štvrtok narazila na závažnú prekážku, keď španielsky ústavný súd zakázal plenárne zasadnutie katalánskeho zákonodarného zboru, ktoré bolo plánované na pondelok.

Španielsky premiér Mariano Rajoy ponúkol politickú diskusiu medzi všetkými stranami, čím otvoril možnosť širšej autonómie pre Katalánsko. Jeho suverenitu však vylúčil a odmietol aj návrh katalánskych činiteľov na medzinárodné vyjednávanie. V referende podporilo katalánsku nezávislosť 90 percent voličov.