Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsko sa pridalo ku kritike návrhu na európske kvóty migrantov

Zachránení africkí imigranti, archívne foto. Foto: TASR/AP/Alessandra Tarantino

Británia, Francúzsko, Estónsko, Maďarsko a Slovensko už kritizovali alebo dokonca zamietli plán kvót, pripomenula agentúra AP.

Madrid 18. mája (TASR) - Španielsko kritizuje navrhovaný plán, podľa ktorého by sa prisťahovalci do Európy prerozdeľovali do jednotlivých štátov podľa kvót, čím by sa zmiernil tlak na krajiny, teraz zápasiace s obrovským prílevom migrantov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo vyhlásil, že plán neberie do úvahy veľmi vysokú nezamestnanosť v Španielsku, ktorá dosahuje až takmer 24 percent, a ani úsilie tejto krajiny brániacej ilegálnym prisťahovalcom zo severnej Afriky dostať sa cez Španielsko do ostatných európskych štátov.



García-Margallo sa takto vyjadril dnes v Bruseli, kde predstavitelia diskutovali o námornej operácii, ktorá má rozbiť siete pašerákov a prevádzačov posielajúcich migrantov do Európy cez Stredozemné more.

Británia, Francúzsko, Estónsko, Maďarsko a Slovensko už kritizovali alebo dokonca zamietli plán kvót, pripomenula agentúra AP.

Myšlienkou plánu je, že keď krajina dosiahne maximum, migranti žiadajúci o azyl budú posielaní inde.