Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsko si pripomenulo 20. výročie teroristických útokov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Teroristický útok v madridskom regióne si pripomenulo viacero osobností i ľudia, ktorí prežili.

Madrid 11. marca (TASR) - Tisíce ľudí si v pondelok v španielskych uliciach pripomenuli 20. výročie najhoršieho teroristického útoku v dejinách krajiny. Pri výbuchu desiatich bômb v plných vlakoch zahynulo pred dvoma desaťročiami 193 ľudí a takmer 2000 ďalších utrpelo zranenia. TASR čerpala zo správy agentúry DPA.

Teroristický útok v madridskom regióne si pripomenulo viacero osobností i ľudia, ktorí prežili. "Tento dátum nás spája v spomienke, ktorá je osobná aj verejná a ktorá časom nezaniká," povedal kráľ Filip VI. na ceremónii pri príležitosti Európskeho dňa pamiatky obetí terorizmu, ktorý pripadá na deň bombových útokov v Španielsku.

Španielsky premiér Pedro Sánchez povedal, že spomienka musí byť motiváciou pre súčasnosť a budúcnosť, "aby sa niečo podobné už nikdy neopakovalo".

Španielske bezpečnostné orgány pred 20 rokmi podcenili islamistický terorizmus, pretože sa sústredili na baskickú separatistickú skupinu ETA, napísala DPA. Napriek tomu rýchlo vystopovali atentátnikov na madridskom predmestí, kde sa siedmi hlavní plánovači útokov odpálili po tom, ako polícia obkľúčila ich úkryt. Pri výbuchu zahynul aj jeden policajt. Udalosť rozdelila krajinu, pričom viacerí považujú účasť Španielska na invázii do Iraku pod vedením USA v roku 2003 za dôvod útoku.